20 Αυγ 2013

Την επιστροφή 5,2 εκατ. ευρώ ζητά η Ε.Ε. από την Ελλάδα για κονδύλια της ΚΑΠ.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με ανακοίνωσή της ζητά, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών, την ανάκτηση κονδυλίων της γεωργικής πολιτικής της Ε.Ε. συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από τα κράτη – μέλη σε γεωργικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, επειδή ορισμένα από τα ποσά αυτά έχουν ήδη ανακτηθεί από τα κράτη- μέλη, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της σημερινής απόφασης
θα είναι περίπου 169 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ζητείται η επιστροφή ποσού ύψους 5,2 εκατ. ευρώ που αφορά: α) Οπωροκηπευτικά - προτεινόμενη διόρθωση για ελλείψεις στους ελέγχους των μητρώων που τηρούν οι οργανώσεις παραγωγών, καθώς και στους διοικητικούς και λογιστικούς ελέγχους των παραγωγών και των οργανώσεων παραγωγών, για μη εγκεκριμένες πληρωμές τοις μετρητοίς, για μη επαλήθευση των ελέγχων συμφωνίας και των ελέγχων αποθεμάτων, β) Πρόγραμμα POSEI (προγράμματα ειδικών μέτρων για τις άκρως απόκεντρες περιοχές) - προτεινόμενη διόρθωση λόγω ανεπάρκειας του συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΓΠ) για την ελαιοκαλλιέργεια.

Βάσει της απόφασης, θα ανακτηθούν ποσά από συνολικά 15 κράτη- μέλη: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι σημαντικότερες επιμέρους διορθώσεις είναι οι εξής:

40,4 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για αδυναμίες στο Σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων– Σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (ΣΑΑ- ΣΓΠ), τους επιτόπιους ελέγχους και τις πληρωμές και κυρώσεις στη Σκωτία.
39,2 εκατ. ευρώ (δημοσιονομικές επιπτώσεις 1: 30,4 εκατ. ευρώ) καταλογίζονται στην Πολωνία για αδυναμίες στο ΣΑΑ- ΣΓΠ, τους διοικητικούς διασταυρούμενους ελέγχους, τις πληρωμές, την εφαρμογή κυρώσεων, τις αναδρομικές ανακτήσεις και τις καθυστερήσεις στους επιτόπιους ελέγχους.
18,6 εκατ. ευρώ (δημοσιονομικές επιπτώσεις 2: 16,6 εκατ. ευρώ) καταλογίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για ελλείψεις στη χορήγηση δικαιωμάτων.
11,5 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στη Δανία για ελλείψεις στο ΣΑΑ και τους επιτόπιους ελέγχους.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου