14 Αυγ 2013

Ισπανική «τρικλοποδιά» καλείται να ξεπεράσει το επιτραπέζιο σταφύλι.

Πιέσεις στο ελληνικό σταφύλι ασκεί φέτος η ισπανική ποικιλία superior, η χαμηλή περιεκτικότητα της οποίας σε σάκχαρα αναγκάζει τους Ισπανούς να τη διαθέσουν ακόμα και σε χαμηλότερες τιμές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού. Την ίδια ώρα στην εγχώρια αγορά, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από πρωιμότητα κατά τέσσερις ημέρες σε σύγκριση με πέρυσι ενώ οι λίγες επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά έχουν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη αντοχή και διατηρησιμότητά του ελληνικού επιτραπέζιου σταφυλιού.


Στην εγχώρια αγορά, η χρονιά χαρακτηρίζεται από πρωιμότητα ενώ οι περισσότεροι καλλιεργητές προχώρησαν σε λιγότερες επεμβάσεις.Στην εγχώρια αγορά, η χρονιά χαρακτηρίζεται από πρωιμότητα ενώ οι περισσότεροι καλλιεργητές προχώρησαν σε λιγότερες επεμβάσεις.
Σημειωτέον ότι στην εγχώρια αγορά, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από πρωιμότητα κατά 4 ημέρες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι περισσότεροι καλλιεργητές προχώρησαν σε λιγότερες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις είτε λόγω οικονομικής στενότητας, είτε χωρίς να το επιδιώξουν συνειδητά, καθώς εκεί οδήγησαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει ως συνέπεια οι αντοχές και η διατηρησιμότητα του ελληνικού σταφυλιού να είναι φέτος μικρότερες.

Στην περιοχή της Κορινθίας οι αμπελώνες καλύπτουν 70.000 στρέμματα, ενώ πέρυσι διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα. Η συγκομιδή στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε στις αρχές του μηνός και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτέμβρη.


Οι αποδόσεις της σουλτανίνα παίζουν στα 8-10 κιλά ανά φυτό και δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Μάρκο Λέγγα, πρόεδρο της ομάδας παραγωγών Πήγασος. Οι τιμές παραγωγού για την σουλτανίνα διαμορφώνονται προς το παρόν στα 65-70 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι κυμάνθηκαν στο επίπεδο των 85-90 λεπτών.

Λίγο νοτιότερα στην Κρήτη, οι εκτάσεις αγγίζουν τα 23.000 στρέμματα, και δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι. Η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών superior, prime και ραλύ έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε στο Agronews o κ. Νίκος Γιαννιδάκης, συσκευαστής της Minoan Fruits.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέσες αποδόσεις για τα superior και ραλύ διαμορφώνονται στα 5-8 κιλά ανά φυτό, ενώ τα σταφύλια prime αποδίδουν κατά μέσο όρο 7-10 κιλά το φυτό. Οι τιμές παραγωγού για τα παραπάνω πρώιμα σταφύλια είναι ίδιες και κυμαίνονται στα 75-80 λεπτά το κιλό, ενώ την περσινή χρονιά οι τιμές αυτές διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα.

Στην Καβάλα, οι αμπελώνες ανέρχονται στα 35.000 στρέμματα τόσο για φέτος όσο και για πέρυσι. Η συγκομιδή της βικτώρια ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα περίπου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο, η συγκομιδή της ιτάλια αναμένεται να ξεκινήσει μέσα σε λίγες ημέρες με τις τελευταίες κοπές να ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτώβρη.

Όσον αφορά τα βικτώρια, οι μέσες αποδόσεις παίζουν στα 10-12 κιλά ανά φυτό, ενώ για την ιτάλια οι αποδόσεις εκτιμώνται στα 14-15 κιλά, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κατσαγκιώτη ιδιοκτήτη της ομώνυμης εταιρείας από την Καβάλα. Οι τιμές της βικτώρια πέρυσι κυμαίνονταν στα 35-40 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος οι τιμές παίζουν προς το παρόν στα 40-45 λεπτά. Στην ιτάλια, οι τιμές πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 40-45 λεπτά, ενώ για φέτος δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Vitis Vinifera
Τα αμπέλια ξεκίνησαν να καλλιεργούνται από την εποχή του χαλκού, καθώς κουκούτσια βρέθηκαν σε κατοικίες της εποχής αυτής. Επίσης σε επιγραφές γίνονται αναφορές στην άμπελο, ενώ παραστάσεις σε τοίχους απεικονίζουν ανθρώπους να μαζεύουν σταφύλια. Οι εικόνες αυτές χρονολογούνται στο 2.500 π.Χ. Στην Ελλάδα, η πρώτη καλλιέργεια έγινε στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με άλλους ερευνητές στη Θράκη και χρονολογούνται στο 1.000 π.Χ. Στη συνέχεια οι Έλληνες μετέφεραν αμπέλια στην Ιταλική χερσόνησο και η Σικελία έγινε κέντρο παραγωγής σταφυλιών.

Καλλιεργητικές φροντίδες
Αραίωμα φορτίου
Αποσκοπεί στην καλύτερη ποιότητα των σταφυλιών, την καλύτερη διαφοροποίηση των οφθαλμών και την καλή ξυλοποίηση των κληματίδων. Με την αφαίρεση φορτίου συγκεντρώνονται όλες οι φωτοσυνθετικές δυνατότητες του πρέμνου στο φορτίο που παραμένει με αποτέλεσμα την καλύτερη καρπόδεση, τη μεγαλύτερη αύξηση των ραγών, και τέλος την αύξηση των σακχάρων. Στη  σουλτανίνα μπορεί να γίνει αφαίρεση ταξιανθιών πριν την άνθηση (μόλις αυτές εμφανιστούν μέχρι το στάδιο του μούρου) σε χρονιές με πολύ υψηλή παραγωγή. Επιπλέον, πριν την άνθηση πρέπει να αφαιρούνται πάντα τα διπλά σταφύλια κατά το βλαστολόγημα, εκτός αν η παραγωγή είναι πολύ μικρή. Μετά την καρπόδεση και μέχρι μία εβδομάδα μετά μπορεί να γίνει αφαίρεση των κακοσχηματισμένων σταφυλιών, δηλαδή αυτών που δεν αντέδρασαν στους ψεκασμούς με γιβερελίνες (GA3).


Στεφανακούδης Κωνσταντίνος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου