1 Μαΐ 2012

Ενίσχυση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών ζητά για τη νέα ΚΑΠ η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.


Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), κατά την σύνοδο του Απριλίου υιοθέτησε γνωμοδότηση σχετικά με την αναθεώρηση της «ΚΑΠ προς το 2020». Η ΕΟΚΕ, ζητάει τη δέσμευση επαρκών οικονομικών πόρων με στόχο μια γεφύρωση του χάσματος των αγροτικών ενισχχύσεων μεταξύ των κρατών μελών, μεγαλύτερη ευελιξία μεταξύ των πυλώνων Ι και ΙΙ, καθώς και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των Οργανώσεων Παραγωγών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη, προβλέψιμη, βιώσιμη, λιγότερο γραφειοκρατική, ευέλικτη και διαφανή ΚΑΠ για την προσέλκυση των νέων γενεών στον αγροτικό τομέα. Θα θεσπιστούν
απλούστεροι κανόνες, ενώ θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση της καλύτερης στόχευσης, διατήρησης υγιούς δημοσιονομικής διαχείρισης και δυνατότητας ελέγχων», δήλωσε ο Dilyana Slavova (Βουλγαρία), εισηγητής της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ για την ΚΑΠ για το 2020.

«Η γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε σήμερα είναι το αποτέλεσμα αμοιβαίων παραχωρήσεων μεταξύ όλων των τομέων της κοινωνίας των πολιτών. Όχι μόνο από τους αγρότες αλλά και τους εργάτες αγροτικής γης, τους καταναλωτές, τους εκπροσώπους του εμπορίου και της βιομηχανίας, καθώς και περιβαλλοντικές ομάδες. Όλοι αυτοί κατέληξαν σε μια κοινή θέση που να επιτρέπει στη νέα ΚΑΠ να ωφελήσει όλους τους Ευρωπαίους αγρότες», πρόσθεσε ο κ. Franco Chiriaco (Ιταλία), συν-εισηγητής της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ για την ΚΑΠ για το 2020.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι «το ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει με τιμές της παγκόσμιας αγοράς και προϋποθέσεις, χωρίς επαρκείς πόρους σε κοινοτικό επίπεδο. Υποστηρίζει επίσης τη «γεφύρωση» του χάσματος μεταξύ των επιπέδων στήριξης που έλαβαν οι γεωργοί στα διάφορα κράτη μέλη. Τα κύρια χαρακτηριστικά της μελλοντικής ΚΑΠ, όσον αφορά την ανακατανομή των οικονομικών πόρων μεταξύ των κρατών μελών θα πρέπει να είναι ισορροπία, δικαιοσύνη και πραγματισμός, λαμβάνοντας υπόψιν τη γεωργική βιοποικιλότητα σε ολόκληρη την ΕΕ».

Ακόμη η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή να αυξήσει την ευελιξία για τη μεταφορά κεφαλαίων από τον πυλώνα ΙΙ (ανάπτυξη της υπαίθρου) στον Πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις), από 5% στο 10%.

Όσον αφορά την αστάθεια των τιμών που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, η ΕΟΚΕ επισημαίνει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέσα διαχείρισης της αγοράς.

Η ΕΟΚΕ καλεί επίσης να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της προσφοράς-ζήτησης στην αγορά κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Όπως υποστηρίζει «το 77% της αγοράς των τροφίμων στην ΕΕ των 27 κρατών μελών ελέγχεται μόνο από δεκαπέντε εμπορικές αλυσίδες. Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί η θέση των αγροτών και των οργανώσεών τους (συμπεριλαμβανομένων των συνεταιρισμών) στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια καλύτερη απόδοση από τις αγορές».

Η ΕΟΚΕ είναι συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ιδρύθηκε το 1957. Παρέχει εμπειρογνωμοσύνη στα μεγάλα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), εκδίδοντας «γνωμοδοτήσεις» σχετικά με την προτεινόμενη κοινοτική νομοθεσία. Εκδίδει επίσης «γνωμοδοτήσεις πρωτοβουλίας» για θέματα που θεωρεί ότι χρήζουν εξέτασης. Ένα από τα κύρια καθήκοντα της ΕΟΚΕ είναι να λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της «κοινωνίας των πολιτών».

Πηγή:www.agrotypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου