1 Μαΐ 2012

Οδηγίες για μαραμένες πεπονιές και καρπουζιές.


Αρχές Μαΐου με το θερμόμετρο να ανεβαίνει σε φυτείες με πεπονιές και καρπουζιές είναι δυνατόν να παρατηρηθούν φυτά που έξαφνα μαραίνονται στην αρχή παροδικά, έπειτα μόνιμα και τελικά να ξεραίνονται. Η μάρανση συνοδεύεται από χλώρωση των φύλλων της βάσης και από καστανό μεταχρωματισμό των αγγείων του φυτού.


Στην πεπονιά η ασθένεια ευνοείται με θερμοκρασίες γύρω στους 20οC ενώ στην καρπουζιά γύρω στους 27οC.
Η παραπάνω ασθένεια προκαλείται από τους παθογόνους μύκητες φουζάρια που προσβάλλουν τα
αγγεία των φυτών, λέγονται αδροφουζαριώσεις και είναι ασθένειες εδάφους. Το παθογόνο είναι το Fusarium oxysporum. Την πεπονιά την προσβάλλει η ειδική μορφή του μύκητα melonis, ενώ την καρπουζιά η μορφή niveum.
Την τρέχουσα περίοδο που η φυτεία πεπονιάς και καρπουζιάς είναι σε εξέλιξη στο χωράφι, εκείνο που μπορεί να κάνει ο καλλιεργητής είναι άμεση απομάκρυνση κάθε προσβεβλημένου φυτού, έστω και με ελάχιστα συμπτώματα.
Δεν υπάρχει εγκεκριμένο διασυστηματικό μυκητοκτόνο για ριζοπότισμα των φυτών που βρίσκονται γύρω από τα ύποπτα φυτά.
Σε χωράφι που παρουσιάσθηκαν προβλήματα αδροφουζαριώσεων θα πρέπει να εφαρμοσθεί κατάλληλη αμειψισπορά.
Όταν στο μέλλον αποφασισθεί να καλλιεργηθεί ξανά πεπόνι ή καρπούζι σε χωράφι που στο παρελθόν παρουσιάστηκαν προβλήματα αδροφουζαριώσεων να επιλεγούν ανθεκτικές ποικιλίες και να προσεχθούν τα φυτά ώστε να είναι απολύτως υγιή.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου