15 Μαΐ 2012

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία των φωτοβολταϊκών.


Το Εργαστήριο Φωτοβολταϊκών του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου έλαβε μια γενναία επιχορήγηση για την ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής φθηνότερων και αποδοτικότερων ηλιακών κυττάρων.

Το εν λόγω πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος μιας κοινοπραξίας 14 εταίρων, γνωστό και ως πρόγραμμα “Scalenano”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε το πρόγραμμα Scalenano με 10 εκατομμύρια Ευρώ.

Στόχος του Scalenano είναι η ανάπτυξη υλικών βασισμένων σε νανοδομές και διαδικασίες για την παραγωγή φθηνών και αποδοτικών φωτοβολταϊκών στοιχείων με βάση χαλκογενή υλικά.


Ο επικεφαλής του προγράμματος ο Δρ Φίλιπ Ντέηλ του Electrodeposition Group δηλώνει πως “κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών τεχνολογιών χαμηλού κόστους και υψηλής αποδοτικότητας. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τεχνολογίας θα μειώσει το κόστος για όλους και θα καταστήσει τα φωτοβολταϊκά προσιτά στο ευρύ κοινό”.

Η ενίσχυση του Scalenano γίνεται και στο πλαίσιο των ενεργειών απομάκρυνσης τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από την πυρηνική ενέργεια.

Το πρόγραμμα Scalenano αποτελεί κοινοπραξία των εξής εταίρων: Catalonia Institute for Energy Research, EMPA- Swiss Federal Laboratories Materials Science and Technology, Istituto Italiano di Tecnologia, Commissariat àl’Energie Atomique et aux Energies Alternatives, Helmholtz Zentrum Berlin, the University of Nottingham, University of Luxembourg, Scuola Universitaria Professionale della Svizzera Italiana, Free University Berlin, Merck KGaA, Nexcis Photovoltaic Technology, Innovative Materials Processing Technologies Ltd. και Semilab.

Το πρόγραμμα μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει ως το 2015.

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου