13 Ιουν 2012

Νέα μέθοδος 15’ μπορεί να πιστοποιεί την ποιότητα του ελαιολάδου.


Το έγκυρο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα ανάπτυξε μια αναλυτική μέθοδο βασισμένη στην  φασματομετρία κινητικότητας των ιόντων  σε θέση να προσδιορίσει την ποιότητα του εξτραπαρθένου ελαιολάδου αποκαλύπτοντας τις απάτες.


Σε δήλωσή του το Πανεπιστήμιο υπογράμμισε ότι η τεχνική αυτή μπορεί να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα της οργανοληπτικής ανάλυσης και αξιολόγησης του ελαιολάδου προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητά του.


Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή της Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου,
Miguel Valcárcel, σχεδίασε ένα μοντέλο αξιολόγησης, με βάση αυτή την τεχνική, ικανό να εξασφαλίσει αν το υπό ανάλυση ελαιόλαδο πληροί τους απαιτούμενους  χαρακτηριστικούς όρους για να ονομαστεί στο εμπόριο ως «εξαιρετικό παρθένο».


Η τεχνική αυτή φαίνεται να αποτελεί ένα πιθανό σύστημα ελέγχου (screening) και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εύκολα στον ελαιουργικό τομέα καθώς  επιτρέπει μια γρήγορη ( διάρκειας 15 λεπτών) και εύκολη ανάλυση προσδιορισμού της κατηγορίας στην οποία ανήκουν τα υπο ανάλυση δείγματα του ελαιολάδου.


Κατά τον  Valcárcel  "δεδομένης της πολυπλοκότητας λόγω της χημικής σύνθεσης που έχουν τα  διαφορα δείγματα ελαιολάδου θα πρέπει να συνεχιστούν οι ερευνητικές προσπάθειες για να διερευνήθούν περαιτέρω οι δυνατότητες αυτής της τεχνικής να βελτιώσει την ταξινόμηση των δειγμάτων με μια ακρίβεια του 100%, ώστε η χρήση της μεθόδου να γίνει εφικτή στα αναλυτικά εργαστήρια ρουτίνας".


Πηγή:www.elies-ladikalamatiano.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου