1 Ιουν 2012

Κεράσια, σιτηρά και βαμβάκια στις προτεραιότητες του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Οικονομικά έτοιμος δηλώνει ο Οργανισμός για τις πληρωμές των παραγωγών .


Οικονομικά έτοιμος εμφανίζεται ο ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στις αποζημιώσεις των παραγωγών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, άμεση προτεραιότητα στις αποζημιώσεις, έχουν αγροτικά προϊόντα όπως τα κεράσια, τα σιτηρά και τα βαμβάκια. Για να επιτευχθεί μια πιο γρήγορη αξιολόγηση των ζημιών ο ΕΛΓΑ έχει αποστείλει σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της χώρας επιστολές με τις οποίες τους ζητά να ενεργοποιηθούν όλοι οι γεωπόνοι. Την ίδια επιστολή έχει
αποστείλει και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να συμμετάσχουν στις εκτιμήσεις των ζημιών οι γεωπόνοι του ΥπΑΑΤ αλλά και των Οργανισμών του. Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες δύο μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν προχθές (30/5) στην Αργολίδα και τη Μαγνησία. Σήμερα, Παρασκευή 1η Ιουνίου, στο ΥπΑΑΤ πραγματοποιείται σύσκεψη για τις ζημιές που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Περιφέρειας.

«Το τελευταίο 15θημερο σημειώθηκαν ζημίες (από χαλάζι και βροχοπτώσεις) σχεδόν σε όλη την χώρα. Θα πρέπει να καθησυχάσουμε τον κόσμο τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την οικονομική δυνατότητα του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος τους Οργανισμού, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου.

Να ενεργοποιηθούν οι γεωπόνοι του δημοσίου
Και προσθέτει: «Για την ταχύτερη διεξαγωγή των εκτιμήσεων έχουμε στείλει σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες έγγραφα με τα οποία ζητάμε να ενεργοποιηθεί όλο το γεωπονικό προσωπικό του δημόσιου τομέα. Σχετικό αίτημα στείλαμε και στο υπουργείο, προκειμένου να ενεργοποιηθούν και οι γεωπόνοι που υπάγονται στο ΥπΑΑΤ και τους Οργανισμούς του. Παράλληλα, έχουμε κάνει ένα αίτημα να προσλάβουμε στον ΕΛΓΑ μέσω ΑΣΕΠ 200 γεωπόνους και ακόμα 150 με τρίμηνη σύμβαση, όμως η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμα λόγω των εκλογών».

Προτεραιότητες
Σε ερώτηση μας σχετικά με τις προτεραιότητες που θα δώσει ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις ο κ. Χατζηαντωνίου μας απαντά: «Επειδή τα φαινόμενα ήταν πολύ έντονα πρέπει γρήγορα ο κόσμος να ξέρει τι πρόκειται να γίνει. Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε στην Θεσσαλία όπου επλήγησαν τουλάχιστον 150.000 στρέμματα, ωστόσο η ζημιά σε οικονομικό επίπεδο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα. Ιεραρχούμε κάποια πράγματα και φυσικά θα πρέπει να δούμε πρώτα τα προϊόντα τα οποία είναι ευπαθή. Για τον λόγο αυτό πρώτη προτεραιότητα έχουν τα κεράσια (πρώιμα, μεσοπρώιμα), ακολουθούν τα σιτηρά και τα βαμβάκια.
Αιτήσεις για τις ζημιές οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να κάνουν 15 ημέρες μετά την αναγγελία».

Σε Αργολίδα και Μαγνησία οι τελευταίες ζημιές
Τις πληγές τους μετρούν, μετά την προχθεσινή (30/5) χαλαζόπτωση οι παραγωγοί της Αργολίδας. Το έντονο καιρικό φαινόμενο που τις τελευταίες ημέρες έχει πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας, σημειώθηκε σε μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από τον πρώην Δήμο Μιδέας μέχρι το Δήμο Νέας Τίρυνθας του νομού Αργολίδας. Σύμφωνα με τις περιγραφές αγροτών, το χαλάζι που έπεσε ήταν μεγέθους φουντουκιού και έστρωσε τα χωράφια, καταστρέφοντας κηπευτικά και πληγώνοντας τα δέντρα που είναι σε κατάσταση ανθοφορίας, αλλά και την παραγωγή των βερίκοκων.
Η ίδια περίπου εικόνα και στην Μαγνησία. Χαλάζι σε μέγεθος στραγαλιού έπεσε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαΐου, για μισή περίπου ώρα, στην περιοχή της Δράκειας, προκαλώντας αρκετές ζημιές σε καλλιέργειες κερασιών, αχλαδιών, μήλων και βερίκοκων.
Το μέγεθος των ζημιών δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί, ωστόσο από χθες Πέμπτη 31 Μαΐου τις πληγείσες περιοχές επισκέπτονται γεωπόνοι προκειμένου να προχωρήσουν σε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου