15 Ιουν 2012

Καθαρισμός και Απολύμανση χαλιών.


Άρχισε να ζεσταίνει σιγά-σιγά και τα χειμωνιάτικα χαλιά δεν είναι πια απαραίτητα. Άντε να συνεννοηθεί κανείς με τον καθαριστή χαλιών, που αυτό τον μήνα μόνο δουλεύει και δεν μπορείς εύκολα να κλείσεις ραντεβού μαζί του. Αν δεν έχετε και χώρο αποθήκευσης ή ίδια δουλειά συνεννόησης πάλι το Φθινόπωρο. Επιπλέον πληρώνετε μια μικρή περιουσία και ο καθαρισμός τους είναι πολλές φορές χημικός. Υπάρχει τρόπος να καθαρίσετε μόνοι τα χαλιά σας, εντελώς φυσικά και ανέξοδα, αρκεί να διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας. Σας προτείνουμε λοιπόν μερικές γενικές συμβουλές καθαρισμού χαλιών.
Αρχικά ξεσκονίζετε το χαλί στο μπαλκόνι σας με την γνωστή ειδική ξύλινη ξεσκονίστρα και το βαράτε αλύπητα. Μετά το σκουπίζετε καλά με την ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια φτιάχνετε ένα μείγμα από ίσα μέρη λευκού ξυδιού(ή μηλόξυδου) και νερού. Με ένα σφουγγάρι περνάτε  όλο το χαλί. Προσοχή σε αυτό το στάδιο γιατί μερικά χαλιά μπορεί να ξεφάβουν. Αν δεν είστε σίγουροι δοκιμάστε σε μια μικρή περιοχή για να
βεβαιωθείτε. Αν έχει λεκέδες που δεν βγαίνουν με το ξύδι, σφουγγαρίστε τους επιπλέον με μείγμα από σαπούνι για τα πιάτα και νερό. Μέχρι εδώ το χαλί σας έχει ξεσκονιστεί, καθαριστεί και απολυμανθεί μια χαρά(το ξύδι είναι ένα πάρα πολύ καλό απολυμαντικό). Επίσης, λόγω του ξυδιού, έχουν ζωντανέψει τα χρώματά του. Αν θέλετε επιπλέον απολύμανση και να σκοτώσετε όσα ακάρεα έχουν μείνει, τότε θα κάνετε και το πασπάλισμα με την μαγειρική σόδα. Συγκεκριμένα το βραδάκι πριν κοιμηθείτε και όταν δεν θα κυκλοφορεί κανείς σπίτι, πασπαλίζεται(όπως όταν αλατίζετε το κρέας) με μαγειρική σόδα όλο το χαλί. Το επόμενο πρωί η πρώτη δουλειά που θα κάνετε είναι να σκουπίσετε σχολαστικά με την ηλεκτρική σκούπα το πασπαλισμένο με σόδα χαλί σας. Πριν προχωρήσετε στην καλοκαιρινή ανάπαυση του χαλιού σας θα κάνετε και ένα τελευταίο πασπάλισμα με βότανα αυτή την φορά. Καθώς θα το τυλίγετε θα ρίχνετε σποραδικά άνθη λεβάντας και φύλλα ή άνθη αψιθιάς. Έτσι κανένα ζουζούνι ή σκώρος δεν θα φωλιάσει το καλοκαίρι στο χαλί σας, αφού το άρωμα των συγκεκριμένων βοτάνων είναι ισχυρό εντομοαπωθητικό. Τέλος τυλίγεται το χαλί σε κάποιο αχρείαστο σεντόνι και είναι έτοιμο για την αποθήκη ή το πατάρι.
Οι παραπάνω είναι γενικές οδηγίες και εφαρμόζονται στα περισσότερα χαλιά. Επειδή όμως υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι χαλιών μερικές οδηγίες  μπορεί να μην χρειάζονται ή να χρειάζονται κάποιες άλλες. Αξίζει να ψάξετε λίγο παραπάνω για ειδικές οδηγίες και φυσικούς τρόπους  καθαρισμού των διαφορετικών χαλιών σας. Μερικές επιπλέον πληροφορίες θα βρείτε εδώ:
http://www.howtocleanstuff.net/cb/guides/floors-and-carpet/
http://www.howtocleananything.com/category/home-interior-tips/carpets/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου