13 Ιουν 2012

Πιο υγιή τα παιδιά των αγροτικών περιοχών.


Τα παιδιά της υπαίθρου είναι πιο υγιή από τα παιδιά των αστικών πόλεων σύμφωνα με τη νέα έρευνα του πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Pediatrics.


Άλλη έρευνα έδειξε πως τα παιδιά  που μεγαλώνουν κοντά σε αγελάδες και χοίρους διαθέτουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι λιγότερα ευάλωτα σε άγνωστους ιούς. Το δείγμα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι παιδίατροι του Πανεπιστημίου του Σικάγο ήταν σαράντα χιλιάδων παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως το 9,8% των παιδιών των
πόλεων είναι αλλεργικά σε ορισμένα τρόφιμα ενώ σε αγροτικές περιοχές το ποσοστό αυτό είναι μόνο 6,2%. Ειδικότερα μεγάλες διαφορές εμφανίστηκαν στην αλλεργία στα φιστίκια που εμφανίστηκε στο 2,8% των παιδιών της πόλης με τα παιδιά των αγροτικών περιοχών να εμφανίζουν 1,3%, επίσης μεγάλη διαφορά εμφανίστηκε και στα θαλασσινά με τα αντίστοιχα ποσοστά να είναι 2,4% και 0,8%. Αντίθετα δεν εμφανίστηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των παιδιών αστικών και αγροτικών περιοχών στο γάλα και στη σόγια. Ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας η σοβαρότητα των περιστατικών ήταν η ίδια καθώς το 40% των αλλεργικών παιδιών είχε κλινικά σοβαρά επιπλοκές.        

Τα αποτελέσματα πάντως δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τους επιστήμονες καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή του νοσοκομείου παίδων Hauner του Μονάχου, Berthold Koletzko «η μελέτη επιβεβαιώνει με πολύ μεγάλο δείγμα τα συμπεράσματα άλλων επιστημόνων τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει διαφορά στις αλλεργικές αντιδράσεις παιδιών πόλης – χωριού μεταξύ άλλων στο άσθμα, τα εκζέματα, την αλλεργική ρινίτιδα ή την επιπεφυκίτιδα. Το κρίσιμο ερώτημα για τον καθηγητή είναι τι προκαλεί τη συγκεκριμένη διαφορά για να προσθέσει πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μικροσωματίδια στις πόλεις επιβαρύνουν υπέρμετρα τα ανοσοποιητικό σύστημα και ότι οι αλλεργίες είναι πιο συχνές σε οικογένειες με υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και λιγότερο συχνές σε οικογένειες με πολλά παιδιά». Καταλήγοντας ο κ. Koletzk επισημαίνει πως το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού εκπαιδεύεται καλύτερα σε άγνωστους ιούς αν το παιδί εκτίθεται στον αχυρώνα κοντά σε χοίρους και σε βοοειδή.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου