9 Νοε 2012

Μειώνεται ο ευρωπαϊκός δασμός στις μπανάνες Λ. Αμερικής.


Η μακροβιότερη εμπορική διένεξη, που αφορά τους ευρωπαϊκούς δασμούς στις μπανάνες προέλευσης Λατινικής Αμερικής, οδεύει προς το τέλος της από τις 8 Νοεμβρίου, καθώς οι διάδικοι κατέληξαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σε οριστική συμφωνία.
Η διένεξη αυτή χρονολογείται από τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1990, όταν τα κράτη της Λατινικής Αμερικής
έθεσαν εν αμφιβόλω το ισχύον πολύπλοκο σύστημα για την εισαγωγή των μπανανών τους στην Ευρώπη, τονίζοντας τα προνόμια που με τρόπο απαράδεκτο, κατ' αυτά, είχαν θεσπιστεί για την εισαγόμενη μπανάνα από τον Ειρηνικό, την Ασία και την Καραϊβική.

Με την οριστική συμφωνία, που υπογράφηκε στην Γενεύη, ο ευρωπαϊκός δασμός για τον τόνο μπανάνας από τη Λατινική Αμερική, από τα 136 ευρώ που είναι σήμερα, το 2017 θα υποχωρήσει στα 114 ευρώ.

"Πέρασε τόσος πολύς καιρός αφότου ανέκυψε στον ΠΟΕ το θέμα αυτό, που άνθρωποι που είχαν κάνει τις επαφές με τους ενδιαφερόμενους σε κυβερνητικό επίπεδο, έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί... Η συμφωνία αυτή, στο τέλος της μακρότερης εμπορικής διένεξης της μεταπολεμικής περιόδου, αποτελεί λοιπόν ιστορικό ορόσημο", σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, ο Γάλλος Πασκάλ Λαμί.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου