3 Νοε 2012

Πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα από τη μείωση φορο-επιστροφών.


Σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν αθροιστικά τα 280 εκατ. ευρώ φέρνει για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου ο προϋπολογισμός του 2013.


Το πρόγραμμα που κατέθεσε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας στη Βουλή προβλέπει μειώσεις τόσο στις επιστροφές ΦΠΑ όσο και
στην επιδότηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Aυξήσεις 77% έρχονται και στις εισφοράς υγείας, ενώ μεγάλο είναι το πλήγμα για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που χάνουν τη13η και τη 14η σύνταξη.

Πιο αναλυτικά,

-Mειώνεται ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ από το 11% στο 6%. Mέτρο από το οποίο το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα 152,1 εκατ. ευρώ.
- Μειώνεται η επιδότηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωης στο ντίζελ από το 95% στο 80%. Αλλαγή από την οποία υπουργείο σχεδιάζει να εξοικονομήσει έσοδα της τάξης του 129,5 εκατ. ευρώ.

Καταργούνται τα δώρα στις συντάξεις ΟΓΑ, αυξάνονται οι εισφορές

Ο προϋπολογισμός κάνει λόγο για κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους- δημοσίου και ιδιωτικού τομέα- το 2013. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα δώρα που θα λάβουν τα φετινά Χριστούγεννα οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα είναι τα τελευταία.

Επιπλέον, αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ στα 25,87 ευρώ το μήνα (από 14,56 ευρώ το μήνα). Αυτό θα αποφέρει, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, εξοικονόμηση 90 εκατ. ευρώ.

Στο κείμενο γίνεται, επίσης, αναφορά για περικοπές ύψους 25 εκατ. ευρώ σε «ειδικά προγράμματα γεωργίας», χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.



«Κληρώνει» την ερχόμενη εβδομάδα για τη φορολογία

Όλα αυτά ενώ εκκρεμούν οι οριστικές ανακοινώσεις για τις αλλαγές στην τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών αγροτών καθώς επίσης και στη φορολογία των αγροτεμαχίων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταθέσει το φορολογικό «πακέτο» σε ξεχωριστό νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα (να μην το συμπεριλάβει δηλαδή στο πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εξασφάλιση της δόσης που θα έρθει στη Βουλή τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου).

Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους αγρότες και την φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματος με συντελεστή 6%. Το καθαρό γεωργικό εισόδημα θα προσδιορίζεται μέσω βιβλίων εσόδων-εξόδων τα οποία θα είναι πλέον υποχρεωτικά για όλους τους αγρότες.

Αντίθετα, θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά τη φορολόγηση της αγροτικής γης. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την εξαίρεση από τη φορολογία των αγροτεμαχίων που κατέχουν και καλλιεργούν επαγγελματίες αγρότες –όχι όμως και των ετεροεπαγγελματιών.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα νέες διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εξετάζεται η επιβολή ενός «στρεμματικού πλαφόν» πάνω από το οποίο θα φορολογείται η αγροτική γη, ανεξαρτήτως αν ανήκει σε αγρότες ή όχι. 

Τσατσάκης Γιάννης


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου