8 Νοε 2012

Η ισορροπημένη διατροφή ασπίδα κατά του καρκίνου.


Καμιά μεμονωμένη τροφή δεν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, αλλά ο σωστός συνδυασμός τροφών μπορεί να κάνει ουσιαστική διαφορά.


Η ιδανική ισορροπία για κάθε γεύμα είναι τουλάχιστον τα 2/3 να απαρτίζονται από φυτικές τροφές και το 1/3 από ζωική πρωτεΐνη.


Σύμφωνα με το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο αυτή η «ισορροπία» είναι το σημαντικότερο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου.

Ενδεικτικές ομάδες τροφίμων που ανήκουν στο οπλοστάσιο κατά του καρκίνου:

Φρούτα και λαχανικά:
Είναι πλούσια σε αντικαρκινικές ουσίες και όσο πιο χρωματιστά είναι τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχουν. Οι τροφές αυτές συντελούν στη μείωση του κινδύνου με έμμεσο τρόπο, όταν σας βοηθούν να διατηρείτε ένα υγιές και σταθερό βάρος. Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, περιλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του οισοφάγου και των νεφρών. Πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Δημητριακά, σπαράγγια και αυγά:
Το φυλλικό οξύ είναι μια σημαντική βιταμίνη της ομάδας Β που μπορεί να συντελέσει στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του ορθού. Υπάρχουν πολλά προϊόντα εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, όπως τα δημητριακά, ενώ όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι καλές πηγές του εν λόγω οξέως. Επίσης, ο χυμός πορτοκαλιού, οι φράουλες και το πεπόνι. Άλλες καλές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα σπαράγγια και τα αβγά. Επίσης το συκώτι του κοτόπουλου, τα φασόλια, οι ηλιόσποροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι ή το μαρούλι. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει να παίρνουμε φυλλικό οξύ από τη διατροφή και όχι από συμπληρώματα.

Γενικά, ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων όπως τα αλλαντικά (σαλάμι, μπέικον, λουκάνικα κ.α.) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του γαστρεντερικού συστήματος.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου