17 Νοε 2012

Η βιταμίνη C μειώνει τη χοληστερόλη.


Μείωση της ολική χοληστερόλη και της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης (LDL ή κακή χοληστερόλη) υπόσχεται η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Journal of Scientific Research.

Η ινδική μελέτη διαπίστωσε ότι με τη λήψη 500 mg βιταμίνης C σε μορφή δισκίων μία φορά την ημέρα επί 30
ημέρες μειώνεται τόσο η ολική χοληστερόλη όσο και η LDL χοληστερόλη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 60 υγιείς άνδρες και γυναίκες οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία και χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες, μία ομάδα λάμβανε 500 mg βιταμίνης C σε δισκία, δύο φορές την ημέρα για 30 ημέρες, ενώ η άλλη λάμβανε 500 mg γλυκόζης, μία φορά την ημέρα για 30 ημέρες.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να εκτιμηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της HDL και της  LDL χοληστερόλης, της  λιποπρωτεϊνης πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) κατά την έναρξη και κατά τη λήξη της μελέτης.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η συνολική χοληστερόλη και η LDL χοληστερόλη μειώθηκαν σημαντικά μετά τη λήψη των συμπληρωμάτων, χωρίς όμως να μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα της  HDL και της VLDL χοληστερόλης αλλά και των τριγλυκεριδίων.

Σοφία Νέτα

Πηγή:foodconsumer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου