12 Ιαν 2013

Πώς θανατηφόρες αλλεργίες στα φυστίκια μπορούν να θεραπευτούν ... με φυστίκια.


Μια νέα θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει όσους υποφέρουν από αλλεργία στα φυστίκια να ξεπεράσουν τη δυνητικά θανατηφόρα δυσανεξία τους στο δημοφιλή ξηρό καρπό.

Δοκιμές υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας, όπου δίνονταν σε ασθενείς δόσεις των αλλεργιογόνων σε σταδιακά αυξανόμενες ποσότητες, υποδεικνύουν ότι η τεχνική θα
μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την αλλεργία.

Ωστόσο, οι ειδικοί που διεξήγαγαν τις δοκιμές υπό αυστηρές προϋποθέσεις προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην επιχειρήσουν παρόμοιο πείραμα οι ίδιοι.

Οι αντιδράσεις της αλλεργίας κυμαίνονται από απλώς υγρά μάτια έως δυνητικά θανατηφόρο αναφυλακτικό σοκ.

Για τους πάσχοντες η κατανάλωση ακόμη και μιας ελάχιστης ποσότητας φυστικιών μπορεί να οδηγήσει σε μια θανάσιμη αντίδραση. Αρκετοί πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ειδικά φάρμακα όπως πένες επινεφρίνης για την αντιμετώπιση περιστατικού εκτάκτου ανάγκης, σε περίπτωση που καταναλώσουν τρόφιμα με φυστίκια.

Ο επιπολασμός της αλλεργίας στα φιστίκια αυξάνεται, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη καμία κλινική θεραπεία για τους πάσχοντες, πλην της αυστηρής απαγόρευσης κατανάλωσής τους.

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology αυτό το μήνα, ωστόσο, δείχνει ότι η χορήγηση σταδιακά αυξανόμενων δόσεων ενός υγρού που περιέχει σκόνη φυστικιού θα μπορούσε να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν ανοχή.

Οι ασθενείς αρχικά “κρατούν” το υγρό κάτω από τη γλώσσα για 2 λεπτά και στη συνέχεια το καταπίνουν.

Ο Δρ Wesley Burks, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν «ενθαρρυντικά».

«Η ανοσολογική απόκριση ήταν ισχυρότερη από ό,τι πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να είναι, και οι παρενέργειες αυτής της θεραπείας ήταν σχετικά περιορισμένες», ανέφερε.

«Ωστόσο, το μέγεθος του θεραπευτικού αποτελέσματος ήταν κάπως μικρότερο από ό, τι είχαμε προβλέψει. Αυτό είναι ένα θέμα που πρόκειται να αντιμετωπιστεί σε μελλοντικές μελέτες ».

Ο Δρ Burks και ο Dr David Fleischer, του National Jewish Health στο Ντένβερ του Κολοράντο, στρατολόγησαν 40 πάσχοντες με αλλεργία στα φιστίκια, ηλικίας μεταξύ 12 και 37, και τους έδωσαν τυχαία είτε καθημερινή υπογλώσσια θεραπεία με υγρό που περιείχε σκόνη φυστικιού, είτε ψευδοφάρμακο.

Σε όλους δόθηκε μια αρχική δοκιμαστική δόση σκόνης φυστικού 2 g προκειμένου να επισημανθεί η ποσότητα που θα μπορούσαν να καταναλώνουν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

Μετά από 44 εβδομάδες, δόθηκε μια δεύτερη δοκιμαστική δόση.

Εκείνοι που ήταν σε θέση να καταναλώνουν είτε 5g, είτε τουλάχιστον 10 φορές περισσότερη ποσότητα σκόνης φυστικιού από την αρχική ποσότητα, θεωρήθηκαν ανταποκρινόμενοι (δηλαδή, απευαισθητοποιημένοι στο φυστίκι).

Στις 44 εβδομάδες, το 70 % των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με φυστίκι ανταποκρίθηκαν, σε σύγκριση με το 15 % από αυτούς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Μεταξύ των ανταποκριθέντων, η μέση ποσότητα σκόνης φυστικιού που θα μπορούσαν να καταναλώσουν με επιτυχία χωρίς συμπτώματα αυξήθηκε από 3,5 στα 496 mg.

Μετά από 68 εβδομάδες, το ποσό αυτό αυξήθηκε σημαντικά, στα 996 mg.

Από τις 10.855 δόσεις φυστικού που δόθηκαν έως και την εβδομάδα 44 της μελέτης, το 63,1 % ήταν ασυμπτωματικές. Όταν τα στοματικά και φαρυγγικά συμπτώματα εξαιρέθηκαν από την ανάλυση, το 95,2 % των δόσεων ήσαν ασυμπτωματικές.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπογλώσσια θεραπεία απευαισθητοποίησε με ασφάλεια την πλειονότητα των συμμετεχόντων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, και ότι όσο περισσότερο συνεχιζόταν η θεραπεία τόσο περισσότερη σκόνη φυστικιού μπορούσαν να τρώνε με ασφάλεια.

Ωστόσο, ο Δρ Burks προειδοποιεί, ότι δεν είναι μια θεραπεία που οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν μόνοι τους.

Προς το παρόν είναι μια θεραπεία που θα πρέπει να χορηγείται μόνο από επαγγελματίες υγείας σε προσεκτικά παρακολουθούμενη κλινική δοκιμή, τόνισε.

Πηγή:dailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου