9 Ιαν 2013

Σόγια-Χορτοφαγία-Μεταλλαγμένα τρόφιμα.


Η αναγκαιότητα πρόσληψης πρωτεΐνης από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 15% περίπου πρωτεΐνης και είναι το δεύτερο συστατικό μετά το νερό που είναι πρώτο σε βαθμό κατάταξης περιεκτικότητας με 70%.
Οι πρωτεΐνες εκτός από τα να λειτουργούν αυτόνομα, δημιουργούν μεταξύ τους και τα πρωτεϊνικά σύμπλοκα.
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από τα αμινοξέα ,που
δημιουργούν πολυπεπτικές αλυσίδες. Οι πολυπεπτικές αλυσίδες δημιουργούν άλλα συμπλέγματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αιμοσφαιρίνη.Βασικά συστατικά των αμινοξέων είναι : οξυγόνο, .ανθρακας, άζωτο.
Οι πρωτεΐνες είναι δομικό συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης, παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε κάθε λειτουργία του οργανισμού και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, του μεταβολισμού , γενικά των βιοχημικών αντιδράσεων και μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων.
Υπάρχουν 2 ειδών πρωτεΐνες: οι ζωικής προέλευσης και οι φυτικής.

Πρωτεΐνες περιέχουν όλα τα όσπρια στα οποία ανήκει και η σόγια με τη διαφορά ότι θεωρείται το πρώτο σε περιεκτικότητα και ποιότητα πρωτεϊνών.

Σόγια: γενικά στοιχεία.

Σόγια, glycine max, οικογένεια ψυχανθών, φυτό μονοετές, ιθαγενές της Αν.Ασίας.
Η σόγια στην άγρια μορφή της καλλιεργείται εδώ και 5.000 χρόνια για την αζωτοποίηση του εδάφους αλλά και για διατροφική χρήση στην Κίνα και η καλλιέργειά της είναι εξαπλωμένη στην Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν και Ρωσσία
Η μεγαλύτερες παραγωγές σήμερα, γίνονται στις Η.Π.Α, Βραζιλία, Κίνα, Αργεντινή, Ινδία.
Η λέξη σόγια είναι παράφραση της Ιαπωνικής shih yu ή chiang yu .
Για να φθάσει στην σημερινή της μορφή, συνδιάστηκαν διάφορες ποικιλίες και μέσω της φυσικής εξέλιξης και διασταύρωσης αλλά και μέσω της εργαστηριακής μετάλλαξης.

Σόγια: διατροφική αξία και ιστορικά στοιχεία

Η πρωτεΐνη σόγιας είναι από τις ελάχιστες ισότιμες της ζωικής.
Διατροφική αξία σόγιας / 100 gr
Θερμίδες : 141
Πρωτεΐνη : 14 γρ.
Aσβέστιο: 83 mg
Λίπος : 7,3 γρ.
Xοληστερίνη : 0
Φυτικές ίνες : 6,1 mg
Σίδηρος : 3 mg
Κάλιο : 510 mg
Bιταμίνη E : 1,1 mg
Ψευδάργυρος : 0,9 mg
Μαγνήσιο
Σελήνιο
Τα φασόλια της σόγιας περιέχουν φυλικό οξύ, α-λινολεϊκό οξύ, ισοφλαβόνες και νταϊτζεΐνη.
Οι ισοφλαβόνες είναι ουσίες που δρουν αντιοξειδωτικά και επιδρούν στο συκώτι και στο λιπώδη ιστό ελαττώνοντας την παραγωγή τριγλυκεριδίων και λιπαρών οξέων.
Στο 10 ο διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας,Μεταβολισμού και Διαταραχών διατροφής ανακοινώθηκε οτι η σόγια βοηθά στο αδυνάτισμα καταστρέφοντας τα λίπη, προστατεύει το δέρμα λόγω των ισοφλαβονών και βοηθά τις γυναίκες στα συμπτώματα του προεμμηνοριακού συνδρόμου (εξάψεις, κ.λ.π.)
Θεωρείται ότι προστατεύει από τον καρκίνο λόγω της ρύθμισης των ορμονών ενώ βοηθά στην εξάλειψη της αθηρωματικής πλάκας μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και αρτηριακής πίεσης,
Σε συνδυασμό με καλή διατροφή και γυμναστική θεωρείται επίσης ότι προστατεύει από την οστεοπόρωση.
Θεωρείται δυνατός κρίκος της ισορροπημένης διατροφής και ιδιαίτερα της χορτοφαγικής.
Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και οι κύριες μορφές της είναι:
Ζωοτροφές
Σογιέλαιο
Αλεύρι
Πρωτεΐνη σόγιας(σε μικρά κομμάτια ή σε νιφάδες)
Γάλα σόγιας(εναλλακτικό σε περιπτώσεις δυσανεξίας)
Τόφου(φυτικό τυρί)
Μίζο (σούπα με προβιοτικά χαρακτηριστικά)
Σάλτσα σόγιας
Λεκιθίνη σόγιας (υπάρχει σχεδόν σε όλες τις βιομηχανοποιημένες τροφές, στα σνακς, στις παιδικές τροφές και γάλατα συμβατικά και μη)
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α., έχοντας επιστημονικά στοιχεία που προέκυψαν από περίπου 50 μελέτες, έδωσαν την άδεια στους παρασκευαστές να αναγράφουν στις συσκευασίες τους και να ισχυρίζονται ότι «25g πρωτεΐνης σόγιας ημερησίως, σαν μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων» (πηγή ΕUFICEuropean Food Information Council).

Σόγια και χορτοφαγία

Έχουν ειπωθεί πολλά και διάφορα άλλοτε σωστά και άλλοτε υπερβολικά για τις διατροφικές επιλογές .

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα έμβια όντα έχουν την ανάγκη των πρωτεϊνών για να έχουν ζωή και υγεία .

Όσοι από μας διαλέγουμε οποιαδήποτε μορφή χορτοφαγίας, για να είμαστε υγιείς και να μπορούμε να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις απόψεις μας , θα πρέπει να κάνουμε ισορροπημένες επιλογές .

Η σόγια είναι μια απ’ αυτές γιατί σαν πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του  οργανισμού.

Είναι το μόνο όσπριο που η πρωτεΐνη του έχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα για να χαρακτηριστεί πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας.

Οι σπόροι της σόγιας (ροβίτσα) με τους οποίους κάνουμε φύτρα είναι γνωστοί στους χορτοφάγους και στους λάτρεις της χορτοφαγικής ωμοφαγίας για τη μεγάλη θρεπτική τους αξία.

Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι λαοί της Ασίας χαρακτηρίζονταν από την καλή τους υγεία και τη μακροζωία.

Σόγια μεταλλαγμένη και βιολογική.

Στη χώρα μας το ποσοστό της μεταλλαγμένης σόγιας που εισάγεται ανέρχεται στο 50-60 %.
Χρησιμοποιείται ευρέως στις ζωοτροφές αλλά και με διάφορες μορφές στα τρόφιμα.
Η greenpeace και άλλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, αλλά και πλήθος επιστημόνων, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μη αναστρέψιμες επιρροές των μεταλλαγμένων στον πλανήτη αλλά και στην υγεία των ανθρώπων.
Κυρίως οι πιο φτωχές χώρες και κοινωνίες ήταν πάντα τα πειραματόζωα στο παιχνίδι του κέρδους και των συμφερόντων.
Έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση είμαστε αυτοί που χωρίς την έγκρισή μας, συμμετέχουμε σ’ ένα παγκόσμιο πείραμα που αφορά τις ζωές μας αλλά και των παιδιών μας.
Τα πρώτα διαπιστωμένα επακόλουθα της χρήσης των μεταλλαγμένων προϊόντων είναι η αύξηση των αλλεργιών, η μείωση της ανοσοποιητικής ικανότητας, η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιωτικά.
Τα παραπάνω αφορούν όλα τα γεωργικά προϊόντα και τον τρόπο παραγωγής τους,που σύμφωνα με τον κώδικα αλλιμεντάριους έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ερώπη.
Στην Ελλάδα είναι ακόμα ελεγχόμενες οι καλλιέργειες που εφαρμόζονται, γίνονται όμως μεγάλες εισαγωγές από χώρες που δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη σήμανση και την ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων τροφίμων σε συστατικά όπως άλευρα, έλαια, λεκιθίνη κ.λ.π. έχει γίνει υποχρεωτική η σήμανση από το 2004 , για προϊόντα που υπόκεινται και παίρνουν πιστοποίηση βάσει του κώδικα τροφίμων, η αναγραφή και σήμανση πάνω στη συσκευασία ή στα έγγραφα που την ακολουθούν, για προϊόντα μεταλλαγμένα ή γενετικώς τροποποιημένα.
Αυτό δυστυχώς αφορά μόνο τα γεωργικά προϊόντα και έτσι σε αυγά, γαλακτοκομικά και γενικά σε ζωικά προϊόντα και τα παράγωγά τους, δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η σύστασή και η προέλευσή τους.
Ο έγκυρος Οδηγός Καταναλωτών της greenpeace αναφέρει τις εταιρείες και τα προϊόντα που είναι ύποπτα για χρήση μεταλλαγμένων.
Μ’ αυτήν τη λογική τα βιολογικά προϊόντα που υπόκεινται υποχρεωτικά αυτών των ελέγχων, είναι τα λιγότερο ύποπτα για τη χρήση των μεταλλαγμένων.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η σόγια.
Είναι σοβαρή υπόθεση να γνωρίσουμε και να στηρίξουμε όλοι μας την καλλιέργεια και χρήση ΜΗ μεταλλαγμένων βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων καθώς και να υποστηρίξουμε Έλληνες μικρούς παραγωγούς και παρασκευαστές εφόσον έχουν συνέπεια και συνείδηση της ευθύνης τους για την ανθρώπινη υγεία και τύχη.
Μπορούμε να αντιδράσουμε στη χρήση και διακίνηση μεταλλαγμένων προϊόντων με τη μεγαλύτερη  δύναμη που έχουμε όλοι μας : τη δύναμη της Επιλογής.


Α.Χ.


Πηγή:greenchef

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου