8 Ιαν 2013

Επενδύει σε θερμοκήπια και γεωθερμία η Πλαστικά Θράκης.


Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της Agrenda για την επένδυση συνολικού ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ της εταιρείας Πλαστικά Θράκης σε νέα θερμοκηπιακή μονάδα που θα αξιοποιεί τα γεωθερμικά πεδία του νομού Ξάνθης.


Την Τρίτη ο γνωστός όμιλος πλαστικών ανακοίνωσε κι επισήμως την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας
«Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε.» η οποία και θα "τρέξει" το πρότζεκτ.
Η εν λόγω εταιρεία θα εδρεύει στο δήμο Τοπείρου Νομού Ξάνθης και θα ελέγχεται σε ποσοστό 100% από την εταιρεία. Αντικείμενο δραστηριότητας, όπως αναφέρεται, θα είναι η δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονικής καλλιέργειας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας.

Το ύψος της αρχικής επένδυσης προβλέπεται να ανέλθει σε 1,7 εκ. και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους ενώ, όπως είχαν γράψει η Agrenda και το Agronews, προβλέπεται μεσοπρόθεσμα επέκταση της μονάδας μέσω νέας επένδυσης ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Στο θέμα είχε αναφερθεί με σχετικό δημοσίευμά της στις 15 Δεκέμβριο του 2012 η εφημερίδα Agrenda. Το δημοσίευμα ανέφερε τα εξής:

Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας κηπευτικών στη Θράκη γεννά η εκμετάλλευση των πλούσιων γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας που διαθέτει ο νομός.

Το δρόμο άνοιξε η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τη γεωθερμία που επιτρέπει την παραχώρηση των εν λόγων εκτάσεων προς αξιοποίηση σε ιδιώτες και ο οποίος βρίσκει την πρώτη «επίσημη» εφαρμογή του στην περιοχή στο… πρόσωπο της μεγάλης επένδυσης που δρομολογεί η Πλαστικά Θράκης.Η γνωστή εταιρεία προχωρά στην εγκατάσταση θερμοκηπιακής μονάδας για την παραγωγή κηπευτικής ντομάτας στο γεωθερμικό πεδίο Ν. Ερασμίου-Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου, ένα έργο συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας.

Ο σχεδιασμός της επένδυσης περιλαμβάνει δύο στάδια: Το πρώτο, ύψους 1,9 εκατ. ευρώ ξεκινά άμεσα και προβλέπει την ανάπτυξη θερμοκηπίου 20 στρεμμάτων, την ανόρυξη δύο γεωτρήσεων επανεισαγωγής καθώς επίσης και τη δημιουργία υποδομών δικτύου. Το δεύτερο, που έχει ορίζοντα δεκαετίας και προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επέκταση της θερμοκηπιακής εγκατάστασης στα 100 στρέμματα μόλις βρεθούν τα γεωθερμικά ρευστά.

Η 25ετής σύμβαση μίσθωσης του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας Ν. Ερασμίου-Μαγγάνων – η πρώτη του είδους που συνάπτεται στη Θράκη- υπεγράφη την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης στην πόλη της Ξάνθης.

Δύο ακόμα πρότζεκτ
Η Πλαστικά Θράκης ήταν ο ανάδοχος του διαγωνισμού για το συγκεκριμένο γεωθερμικό πεδίο, ωστόσο ανάλογες διαδικασίες «έτρεξαν» και για δύο ακόμα πεδία με το Περιφρειακό Συμβούλιο να έχει ήδη εγκρίνει τους αναδόχους.

Πρόκειται για 150 στρμ. τα οποία μισθώνονται στην εταιρεία Αγροτέξ στην Ποταμιά καθώς και 250 στρμ. στο Εράσμιο που θα παραχωρηθούν στην εταιρεία Έλαστρον, συμφερόντων Χαλλιωρή (ιδιοκτήτης της Πλαστικά Θράκης) και Ευθυμιάδη.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου