6 Ιαν 2013

Η αλήθεια για τα Βιολογικά Προϊόντα και πως τα αναγνωρίζουμε.


Βιολογικά προϊόντα θεωρούνται όσα φέρουν πιστοποίηση από αναγνωρισμένους φορείς, η νομοθεσία όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρόλο που έχει ορίση πολύ αυστηρούς ελέγχους  για τα βιολογικά που παράγονται σε κάθε χώρα, όσων αφορά τα εισαγόμενα είναι διάτρητη και οι έλεγχοι στις περισσότερες τον περιπτώσεων γίνονται μόνο στα χαρτιά με αποτέλεσμα πολλά από τα  εισαγόμενα “βιολογικά” προϊόντα να είναι γεμάτα φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες! Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεση του για τα
βιολογικά αναφέρει ότι το σύστημα ελέγχου τους “θα” πρέπει να αλλάξει. Μέχρι τότε “θα” μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες …! Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι πολύ λίγες χώρες ελέγχουν τα βιολογικά που εισάγουν [Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία] φυσικά η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Στα συσκευασμένα βιολογικά προϊόντα που έρχονται από Ηνωμένες Πολιτείες ο νόμος επιτρέπει ένα μέρος  των συστατικών τους να είναι μεταλλαγμένα, μόνο όσα αναγράφουν 100% βιολογικό δεν περιέχουν  μεταλλαγμένες πρώτες ύλες. Στην Ευρώπη μέχρι πριν λίγο καιρό δεν επιτρεπότανε η προσθήκη μεταλλαγμένων στα βιολογικά απο την 1/1/09 όμως αυτό άλλαξε και ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( 834/07) ορίζει ως ανώτατο όριο παρουσίας γενετικά τροποποιημένων συστατικών το 0,9%, ποσοστό ίδιο με το επιτρεπτό στα συμβατικά.



Στην Ελλάδα υπάρχουν  πολλοί ιδιωτικοί οργανισμοί πιστοποίησης που ελέγχονται όμως από το κράτος, ο νόμος ορίζει  επιτόπιο έλεγχο του χωραφιού από εξειδικευμένους γεωπόνους μία φορά τον χρόνο, τα δείγματα που παίρνουν δίνονται για περαιτέρω έλεγχο σε διαπιστευμένα εργαστήρια ενώ γίνονται έλεγχοι και στα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων.

Τα Ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι και πρέπει να θεωρούνται πολύ πιο ασφαλή από τα εισαγόμενα!



Πιστοποιημένα Βιολογικά είναι μόνο όσα φέρουν την ένδειξη “προϊόν βιολογικής γεωργίας”. Επίσης θα πρέπει να αναγράφονται:

Εμπορική ονομασία του προϊόντος.
Επωνυμία, στοιχεία και πιστοποίηση της παρασκευάστριας εταιρείας ή της εταιρείας που συσκεύασε ή διακίνησε το προϊόν.
Ποσοστό πιστοποίησης  και το λογότυπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης  για τη βιολογική γεωργία  σε όσα προϊόντα αναφέρουν ότι  έχουν 95% βιολογικά συστατικά.
 Όλα τα Συστατικά και ο τρόπος παραγωγής τους.
‘Όσα προϊόντα αναφέρουν ότι έχουν βιολογικά συστατικά θα πρέπει να τα επισημαίνουν με αστερίσκο.
 Ευρωπαϊκός Κωδικός και  λογότυπο του Οργανισμού πιστοποίησης που έλεγξε την επιχείρηση.
Η προέλευση των συστατικών του προϊόντος
Τα βιολογικά που πωλούνται σε συμβατικές λαϊκές αγορές θα πρέπει να είναι συσκευασμένα για να μην έρχονται σε επαφή ή να αναμιγνύονται με συμβατικά. Αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει για τις βιολογικές αγορές, δηλαδή δεν χρειάζεται να είναι συσκευασμένα τα προϊόντα.
Οι κωδικοί πιστοποίησης είναι:

EL= Ελλάδα
ΒΙΟ= η λέξη με την οποία αρχίζει ο ορισμός των βιολογικών στην Ελλάδα, αντίστοιχα σε άλλες  χώρες είναι bio, öko, org, eko κ.α.
000= κωδικός αριθμός του πιστοποιητικού οργανισμού τον οποίο δίνει το κράτος μέλος.


Η ένδειξη “προϊόν βιολογικής γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο“, σημαίνει ότι η καλλιέργεια από την οποία προέρχεται το προϊόν δεν έχει ολοκληρώσει το χρονικό διάστημα μετατροπής που απαιτείται από τον κανονισμό( 889/08) ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου