24 Μαΐ 2013

Τσαυτάρης: «Κακώς γίνεται θόρυβος για τη φορολόγηση αγροτεμαχίων».


Καθυσηχαστικός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τη φορολογία αγροτεμαχίων: «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να φορολογήσει κανένα παραγωγικό αγροτεμάχιο», είπε ο Θανάσης Τσαυτάρης από την Άρτα, όπου παραβρέθηκε σε ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ηπείρου.


«Η Κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον μας διαβεβαίωσε και το
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σας δηλώνω ότι δεν είναι στις προθέσεις της να φορολογήσει παραγωγικά αγροτεμάχια και ιδιαίτερα μάλιστα στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Αυτά είπε μεταξύ άλλων σε ημερίδα που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Ηπείρου, με θέμα την «Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυγκρότηση της Παραγωγής. Όψεις της Αγροτικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.», που έγινε την Πέμπτη το πρωί στην Άρτα.

Από νωρίς το πρωί μέλη της ΟΑΣΝΑ συγκεντρώθηκαν στη είσοδο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, διαμαρτυρόμενοι για « τη σφοδρή αντιαγροτική – αντιλαϊκή κυβερνητική επίθεση». Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι επιχειρηματικών κλάδων του πρωτογενούς τομέα, παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι οι οποίοι και ζήτησαν σαφείς απαντήσεις και παρεμβάσεις τόσο από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη όσο και από τον Υπουργό κυρίως για το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».

Οι κτηνοτρόφοι παίρνοντας αρκετές φορές το λόγο κατά τη διάρκεια των ομιλιών έθεσαν απευθείας ερωτήματα, τονίζοντας τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας ο κος Τσαυτάρης μίλησε για λίγο στα τοπικά ΜΜΕ και απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά η Ελληνική Πολιτεία είναι έτοιμη να στηρίξει τη στροφή της χώρας στον παραγωγικό πρωτογενή τομέα δήλωσε πως «είναι έτοιμη και θα τη στηρίξει».

Σημείωσε ακόμη πως η Ήπειρος και η κτηνοτροφία είναι το κύριο θεμέλιο στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει ξανά η γεωργία της χώρας και να ανορθωθεί, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την κτηνοτροφία ως την αχίλλειο πτέρνα της αγροτικής οικονομίας. Και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε πως τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή και εθνικά και ευρωπαϊκά να σχεδιαστούν τα ζητήματα της αγροτικής ανάπτυξης και πως τώρα «είναι ευκαιρία αξιοποιώντας πραγματικά τις δυνατότητες που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας σ΄ όλες του τις πτυχές για να αναπτυχθούμε και να ορθοποδήσουμε».

«Έχω επανειλημμένα έρθει στην Ήπειρο και ως επιστήμονας αλλά έρχομαι ξανά σήμερα για δεύτερη ή τρίτη φορά ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το κάνω γιατί θεωρώ ότι η Ήπειρος και η κτηνοτροφία είναι το κύριο θεμέλιο στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει ξανά η γεωργία μας και να ανορθωθεί.

Η κτηνοτροφία μας, είναι η αχίλλειος πτέρνα της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα του τόπου. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, πατώντας σε αυτή τη δυνατότητα, γιατί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας περνάει από την Ήπειρο και γενικότερα από την ορεινή Ελλάδα, να υποστηρίξουμε την Ήπειρο, να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία και με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξουμε και το θέμα που αναφερθήκατε. Η γεωργία ήταν ανέκαθεν μια μεγάλη δεξαμενή χεριών, απασχολούσε δηλαδή πολλά άτομα και τώρα ένεκα διάφορων εξελίξεων έχουν μαζευτεί στα αστικά κέντρα και σήμερα λόγω πολλών εξελίξεων αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, αλλά και η γεωργία έχει ανάγκη αυτών των χεριών γιατί έχει συρρικνωθεί δημογραφικά. Δεν είναι παράξενο που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ το αναγνώρισε.

Βλέποντας ότι μόνο το 6% του ανθρωπίνου δυναμικού της Ευρώπης είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, αποφάσισε να επιβάλει στα κράτη μέλη στη νέα ΚΑΠ να ξοδέψουν 2% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή πάρα πολλά χρήματα – στη χώρα μας μεταφράζονται σε 480 με 500 εκατομμύρια περίπου για να υποστηριχθεί το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία. Για μας είναι πολύ σημαντικό. Γιατί εμείς όχι μόνο έχουμε ανάγκη να υποστηριχθεί το εργατικό δυναμικό στη γεωργία αλλά έχουμε ανάγκη να δώσουμε δουλειά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους των αστικών κέντρων που αυτή τη στιγμή αποτελεί η ανεργία ένα από τα πιο οξυμένα κοινωνικά μας προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Τσαυτάρης. «Είμαι στο πλευρό σας και προσπαθώ στο επίπεδο του εφικτού. Είναι δύσκολες οι καταστάσεις», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ θα στηριχθούν όλες οι μορφές του αγροτικού τομέα.

Φορολόγηση αγροτεμαχίων
«Δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να φορολογήσει κανένα παραγωγικό αγροτεμάχιο», τόνισε ο κος Τσαυτάρης ανεβαίνοντας στο βήμα. Όπως ο ίδιος σημείωσε πριν ξεκινήσει την προγραμματισμένη ομιλία του έπρεπε να δώσει κάποιες απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών. Ειδικότερα στο θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων που έθεσε ο κος Γκόκας σημείωσε πως κακώς γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος, και υπάρχει αυτή η παραπληροφόρηση που «ανησυχεί τον κόσμο, αποθαρρύνει νέους ανθρώπους, αυτή η έλλειψη πληροφόρησης και οι αντικρουόμενες θέσεις». «Η Κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον μας διαβεβαίωσε και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σας δηλώνω ότι δεν είναι στις προθέσεις της να φορολογήσει παραγωγικά αγροτεμάχια και ιδιαίτερα μάλιστα σους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και πως τα βγάζουμε με δύσκολο τρόπο πέρα. δεν πρέπει να ξαναβάλουμε άλλα βάρη. Το να πάνε στα αστικά κέντρα και να πούνε ότι είναι εντός του σχεδίου πόλεως κι έχει αστική και όχι παραγωγική αξία. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι όταν έχουμε ένα στρέμμα μέσα σε σχέδιο πόλεως ή σε κάποιο νησί και κάποιος μπορεί να το πάρει και να δώσει 20.000, 30.000, 50.000 ευρώ για να κάνει ένα ξενοδοχείο ή διαμερίσματα, ή να το πάρει κάποιος και να κάνει ένα σπίτι, ένα εξοχικό. Αυτό δεν είναι γεωργική αξία. Δεν βγάζει κανείς αυτά τα λεφτά από τα σταροχώραφα που έχει δίπλα. Ας τα φορολογήσουν για να βγούμε από τις δυσκολίες αλλά δεν εννοούν αυτά.

Ακόμη κι αυτά που αναφέρθηκαν εκτός σχεδίου, δηλαδή εκτός σχεδίου πόλεως, αναφέρονταν σε δομημένες εκτάσεις εκτός σχεδίου. Όπου κάποιος είχε τέσσερα με πέντε στρέμματα, γιατί τόσα απαιτούνται για να δομήσεις εκτός σχεδίου, κι έχουν εκεί μέσα ένα σπίτι. Θέλουν κι αυτό να το φορολογήσουν. Ας στο φορολογήσουν, φορολογείται ήδη. Δεν είναι όμως σε καμιά περίπτωση στις προθέσεις της κυβέρνησης κε Βουλευτά και καλά κάνουμε και το ξεκαθαρίζουμε αυτό από το ξεκίνημα. Να μην φορολογηθούν τα αγροτικά τεμάχια στους κατ΄ επάγγελμα κυρίως αγρότες», δήλωσε.

Για τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σε έντονο τόνο ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα μεταφοράς υποδομών και διαχείρισης προγραμμάτων από τις περιφέρειες λέγοντας χαρακτηριστικά: «λυπάμαι που θα πω ότι είναι λάθος να ξεχωρίζουμε και να πούμε δώστε κάτι σε μας τους Αγίους και αφήστε εσάς που είστε κλέφτες».

«Η ιστορία είναι μαζί. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε όλες οι βαθμίδες του κράτους, μέχρι και ο τελευταίος Έλληνας, αλλά θα το κάνουμε μαζί. Δεν δέχομαι το διαχωρισμό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι Άγιοι και όλο το υπόλοιπο κράτος είναι διεφθαρμένο. Εσείς ψηφίσατε να πάρετε τα ΤΟΕΒ και τα ΓΟΕΒ. Τα πρώτα στον Α΄ βαθμό και τα δεύτερα στο Β΄ Βαθμό, δηλαδή σε σας. Κι έρχεστε τώρα και μας λέτε καλά μας τα δώσατε αλλά πληρώστε εσείς το λογαριασμό. Δώστε μας τώρα τα άλλα. Λέω λοιπόν ότι μαζί μπορούμε να την κάνουμε αυτή την προσπάθεια», είπε μεταξύ άλλων.

Για τα αρδευτικά δίκτυα
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ σημειώνοντας πως «τα αρδευτικά δίκτυα το κράτος τα μελετάει, τα υλοποιεί και τα παραδίδει στους χρήστες, δηλαδή στους ντόπιους ανθρώπους, με το κλειδί στο χέρι να τα διαχειριστούν».

« Δηλαδή στοιχειωδώς να πληρώνουν ένα αρδευτικό δικαίωμα, δηλαδή το νερό, και με τα χρήματα αυτά να πληρωθούν δύο τρεις υδρονομείς, ίσως αν αντλούν να πληρωθεί και το ρεύμα κι αναγκαστικά να συντηρήσουν άμα σπάσει κάποιος τσιμενταύλακας. Εγώ έζησα μέσα στα δίκτυα, δούλευα στα τσιμέντα για να σπουδάσω και τα ξέρω πολύ καλά. Πράγματι κάποιοι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα έχουν ως κοσμήματα γιατί ακολούθησαν τους κανόνες που σας περιέγραψα.

Γιατί αυτή είναι η διαχείριση. Έχουμε δει όμως και ΤΟΕΒ να χρωστούν άπειρα εκατομμύρια. Γιατί; Γιατί διορίσανε 75 – 80 άτομα ενώ χρειάζονται μόνο τρεις τέσσερις για να διαχειριστούν τα δίκτυα αυτά. Αν θα δείτε τους μισθούς τους είναι τρεις φορές παραπάνω από το μισθό του Καθηγητή Πανεπιστημίου και φυσικά στις σημερινές εποχές πέντε φορές ο μισθός του υπουργού. Δεν πλήρωσαν ποτέ τη ΔΕΗ. Κι όταν τους λες γιατί, γιατί ο τοπικός άρχοντας στο Δήμο τους είπε για παράδειγμα ότι δεν θέλαμε να βάλουμε αρδευτικά τέλη. Πώς θα διαχειριστούν αυτό το δίκτυο αν αυτός που είναι χρήστης δεν πληρώνει στοιχειωδώς κάποια λεφτά. Είναι προς όφελος αυτού του εργαλείου να διαχειριστούμε σωστά αυτό το φυσικό πόρο αλλιώς μόνο από τις καταστροφές του δικτύου θα δείτε τι σπατάλη γίνεται. Εγώ στις Βρυξέλλες έδωσα μάχη, μιας και αναφερθήκατε σ΄αυτό, όχι μόνο να είναι επιλέξιμη δαπάνη η μελέτη και η κατασκευή ενός νέου δικτύου αλλά να είναι επιλέξιμη δαπάνη όχι μόνο η συντήρηση αλλά και εκσυγχρονισμός τους», είπε ο κος Τσαυτάρης.

Παράλληλα σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό πως «ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετέχει για πρώτη φορά σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο» και είναι πολύ σημαντικό που τα αστικά κέντρα και οι Υπηρεσίες καταπιάνονται με τα θέματα του αγροτικού τομέα.

«Δεν είναι για μένα άλλοθι, η κυβέρνηση είναι ενιαία. Θέλω όμως να τονίσω την προσπάθεια, γιατί τέσσερα πέντε σημαντικά υπουργεία πρέπει να καταπιαστούν προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Για μένα όμως είναι και πρόβλημα και πρόκληση. Γι΄αυτό και βλέπετε τη μεγαλύτερη προσπάθεια που κάνω δεν είναι να λύσω τα επιμέρους προβλήματα στα οποία θα αναφερθώ, αναγνωρίζω την καθημερινότητα του καθενός, το πιο σημαντικό όμως θέμα είναι σύσσωμη η Κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί και τα κόμματα αλλά και σύσσωμος ο κοινοβουλευτικός κόσμος πρέπει να βάλουμε τη γεωργία στο κέντρο της σκέψης του κόσμου. Να αναγκαστούν τα αστικά κέντρα και οι υπηρεσίες να καταπιαστούν με τα προβλήματα αυτά.

Όλες οι εισροές της γεωργίας , δεν προέρχεται καμία από το ΥπΑτ, ούτε το νερό, ούτε το έδαφος, ούτε ο βοσκότοπος, ούτε όλα αυτά τα θέμα που σας περιέγραψα, ούτε το πετρέλαιο, ούτε η επιστροφή του ΦΠΑ. Να λοιπόν, γιατί είναι προς τιμήν της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, που για πρώτη φορά είπε σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο να συμμετέχει πλέον και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία που όλος ο κόσμος στα αστικά κέντρα καταπιάνεται, άλλες φορές βέβαια από ενδιαφέρον τώρα ένεκεν της ανεργίας και των δυσκολιών, κι από ανάγκη», δήλωσε.

Για την επιστροφή του ΦΠΑ
«Δεν δέχομαι από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταντήσει Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστίμων », είπε ο κος Τσαυτάρης αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ και στα φαινόμενα υπερτιμολόγησης που έχουν καταγραφεί. « Η επιστροφή του ΦΠΑ έχει ξεκινήσει. Ήδη δίνεται.
Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι αν ισχύσουν τα στοιχεία του εξορθολογισμού, γιατί δεν δέχομαι να δώσουμε σε κάποιον που έχει 10 στρέμματα σ΄ένα χωράφι και παρουσίασε στην παραγωγική του διαδικασία – έτσι είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ, έτσι είναι ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ ότι πράγματι θα έχει 2000 παραγωγική διαδικασία και έπρεπε να παρουσιάσει αυτά τα τιμολόγια – να μας δείχνει 240.000 ευρώ τιμολόγιο και να απαιτεί να πάρει 80.000 ευρώ επιστροφή ΦΠΑ. Δεν το δέχομαι. Δε δέχομαι αυτή η χώρα κι αυτό το υπουργείο από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταντήσει Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστίμων. Μας αναγκάζουν να επιστρέψουμε πίσω πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από αυτό που είναι, στα ψέματα. Θέλετε να πάμε γρήγορα με ψέματα; Να το κάνετε. Εγώ θα φύγω.

Δεν είναι στο πνεύμα του νοικοκύρη. Αυτά είναι χρήματα δικά σας, και αν φαινομενικά δεν καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι χρήματα δικά σας, στο τέλος θα τα πάρει το κράτος από τον φτωχό αγρότη ή από τον φτωχό εργάτη ή από τον ταπεινό συνταξιούχο που έχει φτάσει η σύνταξή του στα 300 ή στα 400 ευρώ. Γιατί κάποιοι τα κατάφερναν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο», είπε μεταξύ άλλων.

«Να στηριχθούμε στα πράσινα τείχη»
«Η Ελλάδα για μένα παραγωγικά είναι τρεις διαφορετικές Ελλάδες. Τη νησιωτική, την ορεινή Ελλάδα και την Ελλάδα του κάμπου», είπε ο Υπουργός τονίζοντας πως τα προγράμματα δεν πρέπει να είναι κοινά αλλά να εξειδικεύονται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής. «Η Ελλάδα παραγωγικά έχει μια νησιώτικη παραγωγική διαδικασία, μια διαδικασία με εξαιρετικά ντόπια προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά, μια διαδικασία που πρέπει να γίνει να δώσει επάρκεια τροφίμων και στα νησιά μας, να στηρίξουμε τον τουρισμό και τις μεταποιητικές υπηρεσίες. Γι΄αυτό βλέπετε τις προσπάθειες που κάνουμε να παντρέψουμε τον πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση και τον τουρισμό. Υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα που είναι η δικιά σας Ελλάδα. Η ορεινή Ελλάδα, η Ελλάδα που αφέθηκε στις δυσκολίες. Η ανόρθωση όμως που περιέγραψα ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας περνάει μέσα από αυτή την Ελλάδα. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν δύο τέτοια ξέχωρα τομεακά προγράμματα, ένα για τη νησιώτικη Ελλάδα κι ένα ειδικά για την ορεινή. Το κακό δεν είναι αμιγές καλού.

Το γεγονός ότι αφέθηκε αυτός ο τόπος, ο ορεινός όγκος, αφέθηκε ένας τόπος που είχε συμβάλει σημαντικά στο παρελθόν. Γιατί η χώρα μας ήταν πλήρης από πλευράς κτηνοτροφία και κτηνοτροφικών προϊόντων, πριν καταντήσει να είναι μεγάλος εισαγωγέας. Είχε και το εξής καλό: ότι ο τόπος αυτός έχει άθικτους όλους τους φυσικούς του πόρους. Έχει συρρικνωθεί το ανθρώπινο δυναμικό. Θέλουμε πραγματικά κόσμος από το άστυ, και μάλιστα νέοι, μορφωμένοι, όχι αναγκαστικά μόνο άνεργοι, ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν στη γεωργία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε και τα δύο. Και να λύσουμε το κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας και να υποστηρίξουμε το παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό.

Υπάρχει και μια τρίτη Ελλάδα, η Ελλάδα του κάμπου. Μια Ελλάδα περισσότερο της εντατικής, της μεγάλης κλίμακας γεωργίας, από κει περνάνε τα καλαμπόκια, τα βαμβάκια μας, τα σιτηρά μας. Θα στηριχθεί μ΄ένα πνεύμα εξορθολογισμού. Πρέπει δηλαδή το πνεύμα της αειφορίας και του πρασινίσματος να περάσει απ΄αυτό. Έχουμε να κερδίσουμε στην αειφορία από την εναλλαγή των καλλιεργειών. Να λοιπόν αυτές οι τρεις Ελλάδες που μπορεί να τις σχεδιάσουμε μαζί και πούμε ελάτε εσείς οι ντόπιοι, δυο Περιφερειάρχες των νησιών, και υλοποιείστε τη νησιώτικη ή την ορεινή οικονομία.

Και στο τέλος φυσικά το κράτος θα το ελέγξει. Θα το πληρώσει. Να λοιπόν πως θα μπορούσαμε να δούμε αυτό το δίπολο μαζί», είπε.

«Δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς σ΄αυτή την αίθουσα που να μην πιστεύει ότι ο τόπος χρειάζεται τη γεωργία και την κτηνοτροφία. σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορούμε να ξαναπατήσουμε στη γεωργία», υπογράμμισε ο κος Τσαυτάρης, σημειώνοντας ότι ο τόπος μας ξαναβρέθηκε σε δύσκολους καιρούς στο παρελθόν. «Θυμάμαι όταν οι Πέρσες κατέλαβαν την Ελλάδα κι έφτασαν στην Αθήνα κάποιος είχε τη σοφία να πει “στηριχθείτε στα ξύλινα τείχη” και εννοούσε τα λίγα πλοία “και σωθήκαμε”. Λέω εγώ σήμερα σ΄αυτές τις δύσκολες συγκυρίες να στηριχθούμε στα πράσινα τείχη. Η Ήπειρος με την κτηνοτροφία της είναι ένα τέτοιο πράσινο τείχος. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που περιγράφονται αλλά δεν αναιρούν τον πρωταρχικό μας στόχο. Οι παππούδες μας πάτησαν στην αγροτική παραγωγή, στα καπνά, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και ορθοπόδησαν, οι πατεράδες μας μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο είχαν τα βαμβάκια, τα στάρια, σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναπάρει η γεωργία το μέλλον του τόπου στα χέρια της. Σας καλώ μαζί μας, να βοηθήσετε. Πάρτε τώρα το μέλλον του έθνους στα χέρια σας», είπε καταλήγοντας ο Υπουργός.

Γ. Παπαλέξης: «Να στηρίξουμε τους ανθρώπους της παραγωγής»

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης τόνισε ότι στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας είναι, αφ’ ενός να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ήπειρος στην πορεία προς την αγροτική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, αφ’ ετέρου να προβάλλει το ρόλο της αγροτοκτηνοτροφίας ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας, αναδεικνύοντας τα υφιστάμενα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις. «Ιδιαίτερα στις μέρες μας, η ενίσχυση του αγροτικού τομέα έχει καταστεί αδήριτη ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας. Αναδεικνύεται σε επείγον ζήτημα για να βγει η χώρα από την κρίση.

Η περιοχή της Ηπείρου είναι ευλογημένος τόπος παραγωγής προϊόντων. Είναι τόπος ιδανικός για αγροτική εκμετάλλευση και για παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα απ’ ότι γίνεται σήμερα, τα οποία μπορούν να έχουν υψηλή ανταγωνιστικότητα σε στοχευμένες αγορές, με πιστοποίηση. Απαιτείται η μεταφορά γνώσεων και καινοτομίας, η αξιοποίηση του εδαφικού και κλιματικού μας υποβάθρου και της πλούσιας διατροφικής μας παράδοσης. Η σημερινή ημερίδα είναι πάρα πολύ χρήσιμη διότι, ακριβώς, στόχο έχει να μας ενημερώσει για κάθε πτυχή της Εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης, τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανασυγκρότηση της παραγωγής και της αγροτικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, για την οποία φιλοδοξούμε, μέσα από το διάλογο που θα αναπτυχθεί στην ημερίδα, να θέσουμε τις βάσεις. Η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που διαθέτουμε, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχία των προσπαθειών μας.

Ο αγροτικός τομέας μπορεί και πρέπει να γίνει εργαλείο ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου, δημιουργώντας προϋποθέσεις επιστροφής του αστικού πληθυσμού, καταπολέμησης της φτώχειας και της ανεργίας και βελτίωσης της κοινωνικής συνοχής. Χρειάζεται μονάχα γνώση, συνεργασία, στρατηγική και πίστη στο εγχείρημα. Πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου και να σχεδιάσουμε μαζί τους το δρόμο που θ’ ακολουθήσουν. Το δρόμο για την αναγέννηση της ελληνικής γεωργίας και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Διότι, με την αγροτική οικονομία ζωντανή και ανθηρή, θα κρατηθεί όρθια και η κοινωνία», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κος Παπαλέξης.

Αλ. Καχριμάνης «Ζήτημα ευθύνης η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα»

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας τονίζοντας πως η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης. Σημείωσε πως η ύπαιθρος και κατ΄επέκταση η Ήπειρος έχει εγκαταλειφτεί και πρέπει να εξεταστούν τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν γιατί απέτυχαν ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Ενδεικτικά όπως είπε ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών « οι ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ πνέουν τα λοίσθια και ζητούν από την πολιτεία χέρι βοηθείας. Η Αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου παρά το γεγονός ότι δεν είναι στις άμεσες αρμοδιότητές της είναι αρωγός τους προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Οι βιολογικές καλλιέργειες κόλλησαν, νέοι αγρότες που εντάσσονται σε προγράμματα τα εγκαταλείπουν, οι αναδασμοί σταμάτησαν, τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης υπολειτουργούν και ουσιαστικά η παραγωγή ντόπιων φυλών ζώων είναι ανεπαρκέστατη, οι ιχθυογενετικοί σταθμοί Λούρου και οι δύο του Αμβρακικού επίσης υπολειτουργούν, η Γαλακτοκομική Σχολή εγκαταλείφτηκε». Ο ίδιος επενέλαβε τη θέση των Αιρετών Περιφερειαρχών για μεταφορά όλων των περιφερειακών δομών αναπτυξιακού χαρακτήρα στην αρμοδιότητα της Αιρετής Περιφέρειας, τονίζοντας πως η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση προϋποθέτει σπάσιμο στεγανών και αλλαγή νοοτροπιών.

Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε στο ζήτημα των πρώτων υλών και της ενέργειας το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς « υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των προίόντων μας και συνθλίβει τους αγρότες». Ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθεί λύση και να επέμβει το κράτος ώστε να πληρωθεί η αγορά ενώ τεράστιο όπως σημείωσε είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με τη «ΔΩΔΩΝΗ» που έχει απλήρωτους τους παραγωγούς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν τις ζωοτροφές τους.

«Η μεταρρύθμιση είτε αγροτική είτε διοικητική προϋποθέτει σπάσιμο στεγανών, αλλαγή νοοτροπιών, εκσυγχρονισμό δομών και υπηρεσιών. Φοβάμαι όμως ότι ορισμένοι δεν έχουν διδαχτεί τίποτα από το παρελθόν. Ζητάμε στη νέα Προγραμματική Περίοδο να υπάρχουν 13 περιφερειακά προγράμματα που θα διαχειρίζονται οι Περιφέρειες και τα οποία θα στηρίζονται στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Οι Περιφέρειες έδωσαν και δείχνουν δείγματα γραφής. Πρέπει να μας εμπιστευτείτε. Το μέλλον του αγροτικού κόσμου δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα συντεχνιών που παραμένουν αγκυλωμένοι στο χθες. Η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα δεν είναι ζήτημα επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά εθνικής ευθύνης. Προχωρήστε λοιπόν σε τομές και ρήξεις. Διαφορετικά πάλι σε λίγα χρόνια για τα ίδια θα συζητάμε», ανέφερε ο κος Καχριμάνης.

Χρ. Γκόκας: «βασικός πυλώνας στην ανασυγκρότηση της χώρας ο πρωτογενής τομέας»

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας που μεταξύ άλλων έθεσε τα ζητήματα των υποδομών, της «ΔΩΔΩΝΗΣ», της ρευστότητας των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, της επιστροφής του ΦΠΑ και της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, ζητώντας να δοθούν ακριβείς απαντήσεις στον κόσμο.

Ο κος Γκόκας υπογράμμισε πως στον κεντρικό σχεδιασμό της πολιτείας σημαντικό ρόλο θα παίξει η Αυτοδιοίκηση «και επομένως η αποκέντρωση προγραμμάτων, αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων παρέμβασης σ΄αυτό το εγχείρημα είναι απαραίτητη και θεωρώ ότι στο σχεδιασμό αυτόν η περιφέρεια και του Α και του Β βαθμού Αυτοδιοίκησης αλλά και αναπτυξιακοί φορείς που δραστηριοποιούνται θα έχουν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο».

Παράλληλα υπογράμμισε πως τα τμήματα του ΤΕΙ που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα πρέπει «να τύχουν περαιτέρω ενίσχυσης και υπάρχει αναγκαιότητα να αντιμετωπισθεί διαφορετικά η οργάνωση και η λειτουργία τους».

Ν. Φούντα: «ο πρωτογενής τομέας ο πρώτος πυλώνας στην επιστροφή μας στην ανάπτυξη»

Παρούσα και η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα η οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ίσους όρους ανάπτυξης τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη ζήτημα των υποδομών. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το θέμα των υποδομών.

Αυτή η ανισόρροπη ανάπτυξη η οποία έχει επέλθει στην Ανατολική και στη Δυτική Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει και να βάλουμε όλοι κάτω τους όρους και να δούμε γιατί οι πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας είναι η Ήπειρος και η Αιτωλοακαρνανία, γιατί κάποιοι μετά τις πολιτικές οι οποίες θεωρώ ότι ήτανε συντεταγμένες, πολύ στοχευμένα παραμέλησαν αυτόν το τόπο. Και πρέπει να βάλουμε πρώτο μέλημά μας να κάνουμε πάλι παραγωγικό, πρόσφορο και να φτάσουμε σ΄ένα σημείο να μπορούμε να μιλάμε με ίσους όρους. Με ίσους όρους ανάπτυξης».

Ηλ. Θεοδωρίδης: «αναγκαία η δημιουργία ενός νέου αγροτικού κινήματος»

Στην ομιλία του ο κος Θεοδωρίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι η προσπάθεια αλλαγής πορείας εξόδου από τη δομική κρίση, μια προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης ξεκινάει από την ανόρθωση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας. «Η εφαρμογή της μεγάλης αγροτικής μεταρρύθμισης έχει ανάγκη από τη δημιουργία ενός νέου αγροτικού κινήματος στη χώρα, με περιφερειακή συγκρότηση το οποίο θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της αγροτικής παραγωγικής αναμόρφωσης. Τα περιφερειακά αγροτικά συμβούλια με θεματικά εξειδικευμένη οργάνωση και λειτουργία θα αποτελέσουν τους φορείς που θα ηγηθούν της πορείας ανασυγκρότησης του σχεδιασμού και της υλοποίησης των πολιτικών ανά τομέα, καθώς και του συμβουλευτικού ρόλου προς το επιτελικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πάνω απ΄όλα όμως θα επωμιστούν την ευθύνη για την ανασυγκρότηση του νέου παραγωγικού υποκειμένου του Έλληνα γεωργού, του κτηνοτρόφου, του πτηνοτρόφου, του ιχθυοκαλλιεργητή που απαιτεί η αγροτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας», είπε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Λ. Ραβανός: «χρειαζόμαστε τη στήριξη της πολιτείας και εκπαίδευση»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, Λεωνίδας Ραβανός αναφορικά με τα όσα απαιτούνται από την επίσημη πολιτεία δήλωσε τα εξής: «Οι νέοι αγρότες θέλουν τη στήριξη της πολιτείας, από πλευράς τόσο επιμορφώσεως όσο και οικονομικής. Αυτοί τη στιγμή πολύ συνάδελφοι μας και σε όλη την Ήπειρο και στην Πρέβεζα δεν έχουν ρευστότητα. Ας ανοίξουν επιτέλους οι κάνουλες των τραπεζών, διότι έχουν γίνει κάποιες μικρές κινήσεις αλλά από κει και πέρα ο αγρότης χρειάζεται οικονομική στήριξη. Αυτό είναι το ζητούμενο. Από κει και πέρα εμείς πιστεύουμε ότι όλοι μας θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο επάγγελμα, διότι πιστεύουμε ότι ο αγροτικός τομέας είναι αυτός που δίνει λύσεις σε μια οικονομική κρίση. Αυτό πολεμάμε και αυτό θα κάνουμε. Όλα αυτά θα τα δούμε και θα τα συζητήσουμε στο πρώτο φεστιβάλ νέων αγροτών που ξεκινάει 6 με 8 Σεπτεμβρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και αφορά σε όλη την Ήπειρο και επειδή είχαμε πολλούς νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα έχοντας επιστρέψει από τις πόλεις πίσω στα χωριά τους, θέλουμε να τους στηρίξουμε και να τους πούμε ποιες καλλιέργειες σύγχρονες ή και παλιές μπορούν να κάνουν για να ανταποκριθούν. Αλλά αυτά με τη στήριξη της πολιτείας και την εκπαίδευση που χρειάζονται οι αγρότες».

Πηγή: www.maxitisartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου