20 Μαΐ 2013

Mε εθνικό κατάλογο και πιστοποίηση η ανάπτυξη των αρωματικών φυτών.


Η απουσία ενός εθνικού καταλόγου που να πιστοποιεί την προέλευση του πολλαπλασιαστικού υλικού στα αρωματικά φυτά, υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει ο κλάδος στη χώρα μας και του στερεί το «διαβατήριο» για τις αγορές, όπου καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για βότανα, εκχυλίσματα κι αιθέρια έλαια, για χρήσεις στα τρόφιμα, τη φαρμακευτική και την κοσμετολογία.

O εθνικός κατάλογος μπορεί να λειτουργήσει ως «διαβατήριο» για τις αγορές, όπου
καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για βότανα, εκχυλίσματα κι αιθέρια έλαια, για χρήσεις στα τρόφιμα, τη φαρμακευτική και την κοσμετολογία.
Συνεπεία του κενού που υπάρχει, μάλιστα, ήδη κάποια υποείδη ρίγανης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έσπευσε να τα κατοχυρώσει η Τουρκία αξιοποιώντας λίγες καλλιέργειες στα παράλιά της, ενώ αντίστοιχα έχουν κινηθεί οι Ισραηλινοί για είδος θρούμπης, οι Ισπανοί για το θυμάρι, οι Βούλγαροι για το τσάι του Ολύμπου κ.ο.κ.

Πρέπει να σπεύσουμε
«Σε ό,τι αφορά τη ρίγανη έχουμε άλλο υποείδος την Oreganum Vulgare Hirtum που είναι το καλύτερο παγκοσμίως. Όμως πρέπει να σπεύσουμε για τον εθνικό κατάλογο γιατί τα περιθώρια στενεύουν δραματικά βάσει των όρων της Ε.Ε.», επισήμανε ο Δημ. Μαχαιρίδης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης φυτωρίου παραγωγής αρωματικών φυτών», ενώ το αίτημα τέθηκε και από την πλειονότητα των ομιλητών στη συνάντηση εργασίας που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΔΗΩ, με θέμα την παραγωγή αρωματικών φυτών και την πιστοποίηση βιολογικών καλλυντικών στην Ελλάδα, την Πέμπτη 16 Μαΐου.

Αναφορικά με τα ελληνικά αρωματικά φυτά ο κ. Μαχαιρίδης είπε μεταξύ άλλων ότι «η ρίγανη έχει φοβερή προοπτική όταν καλλιεργηθεί το σωστό είδος, το θυμάρι είναι εύκολη καλλιέργεια, ενώ τρομερό κεφάλαιο αποτελεί το τσάι του βουνού».

Προειδοποίησε όμως ότι οι καλλιεργητές δεν πρέπει να αγοράζουν πολλαπλασιαστικό υλικό που δεν είναι πιστοποιημένο, να αποφεύγουν τις άστοχες συγκαλλιέργειες (σ.σ. είπε πως η ρίγανη γλυκίζει αν δίπλα υπάρχει φλισκούνι), η άρδευση να γίνεται μόνο στάγδην κι όχι με κατάκλυση, να γίνονται αναλύσεις εδάφους ώστε να προσδιορίζεται ποιο φυτό είναι αυτό που ταιριάζει και να πιστοποιείται το τελικό προϊόν, γιατί «είναι το πρώτο που ζητούν στο εξωτερικό. Οι ξένοι περιμένουν αλλά εμείς δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι».

Το ατού της πιστοποίησης
Την υπεραξία που δίνει στο προϊόν η πιστοποίηση ανέδειξε η εκπρόσωπος της ΔΗΩ, Μαρία Ρίζου, τονίζοντας ότι 1 κιλό ξηρής δρόγης ρίγανης συμβατικής καλλιέργειας τιμάται από 1,7 έως 2,3 ευρώ, ενώ η πιστοποιημένη βιολογική κάνει έως 6,5 ευρώ. Είπε ακόμη ότι βάσει εκτιμήσεων η ελληνική αγορά φυσικών καλλυντικών υπολογίζεται σε 60 εκατ. ευρώ με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15-20% τα τελευταία χρόνια.

Στη χώρα μας υπάρχουν ήδη 13 πιστοποιημένες εταιρείες φυσικών καλλυντικών.


Ο Αριστοτέλης,  ο δίκταμος και  ...το μαρτίνι

Τα ελληνικά αρωματικά φυτά είναι φημισμένα στο εξωτερικό εδώ και αιώνες, χάρη στις αναφορές τους στα αρχαιοελληνικά συγγράμματα. Για παράδειγμα ο Ιπποκράτης στα «Περί γυναικείων Έργων» αναφέρεται σε πάνω από 250 αρωματικά φυτά, σύμφωνα με την Στυλιανή Κοκκίνη, καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ. Η ίδια επισήμανε ότι από κείμενα του Αριστοτέλη που διάβαζαν οι μοναχοί της Δύσης άρχισαν να κάνουν ελιξίρια με αρωματικά φυτά και έτσι προέκυψε το γνωστό Martini για την παρασκευή του οποίου απαιτείται δίκταμος. Η ίδια σημείωσε ότι ο οίκος που παράγει το φημισμένο ποτό αγοράζει όλη την εγχώρια παραγωγή δίκταμου.

Επίσης η κυρία Κοκκίνη τόνισε ότι από ένα είδος είναι δυνατό να έχεις διαφορετικές οσμές, διαφορετικά εκχυλίσματα. «Αν το γνωρίζεις αυτό, επιχειρηματικά έχεις μια μεγάλη επιτυχία, αν όμως όχι, τότε είναι μια μαύρη τρύπα που θα πέσεις μέσα. Οι αγορές θα σε απορρίψουν γιατί τη μια φορά θα πουλάς ρίγανη και την άλλη θυμάρι, αφού το ίδιο είδος φυτού στην Κρήτη έχει 91,2% Καρβακρόλη που έχει οσμή ρίγανης και στην Κέρκυρα 82,1% Θυμόλη που μυρίζει θυμάρι», είπε χαρακτηριστικά.

Λιάμης Λεωνίδας


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου