17 Μαΐ 2013

INCOFRUIT- HELLAS: Ασφαλή τα ευρωπαϊκά οπωροκηπευτικά.


«Τα φρούτα και λαχανικά που παράγονται στην ΕΕ, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, είναι από τα ασφαλέστερα», σημειώνει σε δήλωσή του ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT- HELLAS Γ. Πολυχρονάκης.
Αναλυτικότερα, ο κ Γ Πολυχρονάκης, δήλωσε τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη δημοσιεύματα στην Ευρώπη σχετικά με την «έρευνα» του ελληνικού γραφείου της Greenpeace εκτιμούμε ότι τα ευρήματα δεν αιτιολογούν τους πηχιαίους τίτλους, και
γίνεται εκμετάλλευση της άγνοιας του κοινού. Έννοιες όπως τα MRLs , τα «απαγορευμένα φυτοφάρμακα» και οι τοξικολογικές ιδιότητες των χημικών, επισείονται ως κρυμμένοι κίνδυνοι. Αν όμως διαβάσει κανείς πολύ προσεκτικά ένα προς ένα όσα ανακοινώθηκαν, αυτά συνηγορούν (εκτός ενός δείγματος πατάτας) στο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι αποτελεσματικοί. Η παρουσίασή τους όμως έγινε με παραλείψεις και αποσιωπήσεις, ώστε να δημιουργηθεί ακριβώς η αντίθετη εντύπωση, με ζημιά των γεωργών μας.

«Με βάση τα αποτελέσματα που η ίδια η Greenpeace δημοσιεύει στην εν λόγω «έρευνα» του ελληνικού γραφείου της, αναφέρεται ότισε 24 δείγματα που εξετάστηκαν μόνον ένα βρέθηκε να περιέχει φυτοφάρμακα σε συγκέντρωση ανώτερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων. Ως εκ τούτου τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των γεωργικών μας προϊόντων» σημειώνει σε ανακοίνωση απάντησή του το ΥΠΑΑΤ (16.5.2013)

Επιπρόσθετα η κ. Κυριακή Μαχαίρα, Διευθύντρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, (Συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 2/12/2012) διαβεβαιώνει ότι τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην Ε.Ε., αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, είναι από τα ασφαλέστερα στον κόσμο . «Από τους ελέγχους προκύπτει ότι τα γεωργικά προϊόντα της χώρας μας δεν έχουν πρόβλημα υπολειμμάτων. Έχουν μπει πολύ αυστηροί κανόνες όσον αφορά τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Μπορώ να πω ότι τα γεωργικά φάρμακα είναι από τις πληρέστερα ελεγμένες χημικές ουσίες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος».
Η ζημιά όμως που μπορεί να προκληθεί επίσης στις διεθνείς αγορές για τα ελληνικά προϊόντα είναι ανυπολόγιστες σε μια περίοδο μάλιστα που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών παρουσιάζουν αύξηση 22% κατ όγκο και 26,2% κατ αξία το πρώτο δίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 .Τέτοια δημοσιεύματα σε συνδυασμό με τα γεγονότα για τις φράουλες, τα οποία πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούσαν με τους κατάλληλους ελέγχους να είχαν αποτρέψει, εκ του μη όντος  δημιουργούν κινδύνους στην ομαλή εξέλιξη των εξαγωγών μας.

Είναι γνωστό ότι οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν την τελευταία τριετία στηριγμένες στα πλεονεκτήματα των προϊόντων της χώρας μας, διότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές-καταναλωτές προτιμούν τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά , λαμβάνοντες υπόψη ότι:
-Τηρούνται αυστηρά οι κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και ασφαλείας και γίνεται έλεγχος της φυτοϋγείας
- Η ποιότητα και η ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων διασφαλίζεται επίσης  με συχνές αναλύσεις υπολειμμάτων δραστικών ουσιών σε διαπιστευμένα εργαστήρια αναλύσεων καθώς και με την τήρηση της ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής των προϊόντων (από το κάθε αγροτεμάχιο μέχρι την τελική συσκευασία και για κάθε παρτίδα ξεχωριστά).
- Σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς για Ποιότητα – Συνέπεια – Ασφάλεια , ανταποκρίνονται πλήρως με πρακτικές που χαρακτηρίζονται από ευθύνη και σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
- Μέσα στα πλαίσια των διεθνών προτύπων, εφαρμόζονται συστήματα διασφάλισης ποιότητας και πιστοποίησης βάση των προτύπων GLOBAL GAP,AGRO 2.1 & 2.2, ISO 22000, ISO 9001, IFS και BRC
- Έχουν προσαρμοσθεί στις αυστηρότερες προδιαγραφές που τίθενται από τις αγορές για υπολείμματα φυτοφαρμάκων

«Η χώρα μας, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μεταξύ εκείνων των κρατών-μελών στα οποία ανιχνεύονται οι λιγότερες υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης Είναι πολύ σημαντικό αυτό να το γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές» έχει σημειώσει και στο παρελθόν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σημειώνεται ότι και στην ετήσια έκθεση του 2012 της Greenpeace για τους ελέγχους στα φρούτα και λαχανικά στην Γερμανία, στην οποία μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων απαιτούν αυστηρότερες προδιαγραφές και από αυτές της ΕΕ ,τα ελληνικά προϊόντα, κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις από απόψεως καθαρότητας σε υπολείμματα των καταναλισκόμενων φρούτων & λαχανικών.

Θεωρούμε ότι γενεσιουργός αιτία της κατάστασης πού επιτρέπει την καταγραφή τέτοιων φημολογιών για την ελληνική εσωτερική αγορά, όπως κατ επανάληψη έχουμε επισημάνει, είναι η μη εφαρμογή ,ως έχει η χώρα μας υποχρέωση, των κανόνων τυποποίησης της ΕΕ .Τυχόν αιτιάσεις για αύξηση του κόστους διακίνησης και επομένως και της τιμής κατανάλωσης, αντικρούονται  από το γεγονός ότι τα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα  παίρνουν εύσημα από άκρως απαιτητικές αγορές όπως η Γερμανική και μάλιστα πωλούμενα , όπως όλοι γνωρίζουν , σε τιμές ακόμη και χαμηλότερες από αυτές που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής, παρά τα κόμιστρα για τα τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από τις αγορές αυτές.

Πρέπει να θωρακίσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων και στην εσωτερική αγορά με την πλήρη εφαρμογή της τυποποίησης, ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος της ποιότητας και της υγιεινής κατάστασης τους για την προστασία της υγείας και της τσέπης του Έλληνα καταναλωτή αλλά και του εισοδήματος των παραγωγών.Θεωρούμε ότι δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν εξαιρετικά αποτελεσματικά και στο κλείσιμο της διαβόητης <ψαλλίδας> που πολλά χρόνια τώρα <προβληματίζει> σε βάρος του καταναλωτή αλλά και των εσόδων του κράτους».


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου