30 Δεκ 2012

Πόλεμος Παραγωγών από την Λάρισα κατά ΕΛΓΑ για το θέμα της δέσμευσης των επιδοτήσεων.


Αναμφισβήτητα, πρόκειται για οφειλόμενα χρήματα των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ, ωστόσο, μερίδα καλλιεργητών, αν και αναγνωρίζει το χρέος της, υποστηρίζει ότι δεν είχε υπογράψει πάγια εντολή προς τον οργανισμό και κατά συνέπεια δεν είχε συναινέσει, ώστε να δεσμευτούν οι καταθέσεις της.

Μάλιστα, οι ίδιοι τονίζουν ότι ο ΕΛΓΑ δε δέσμευσε μόνο τα
χρήματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων των αγροτών, που χορηγούνται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και προσωπικά τους κεφάλαια, τα οποία είχαν στην άκρη για να περάσουν τα φετινά δύσκολα για ολόκληρη τη χώρα Χριστούγεννα.

«Αναγνωρίζω ότι χρωστάω χρήματα στον ΕΛΓΑ, ωστόσο, προσωπικά δεν υπέγραψα καμία πάγια εντολή προς τον οργανισμό, ώστε να δεσμεύσει τα χρήματά μου από τον τραπεζικό μου λογαριασμό και απ' όσο γνωρίζω το ίδιο έκαναν και άλλοι συνάδελφοι. Η οφειλή μου προς τον ΕΛΓΑ ήταν 1.000 ευρώ. Δυστυχώς, όμως, φέτος δεν είχα παραγωγή από τις αχλαδιές που καλλιεργώ και κατά συνέπεια δεν είχα έσοδα. Θα χρησιμοποιούσα τα χρήματα της επιδότησης που βρίσκονταν στο λογαριασμό μου για να περάσω τις γιορτές. Είχα αποφασίσει να αποπληρώσω την οφειλή μου προς τον ΕΛΓΑ, μόλις μπορέσω με κάποιο διακανονισμό. Ομως, ο ΕΛΓΑ δε βεβαίωσε την οφειλή μου προς την εφορία, όπως θα έπρεπε και με το έτσι θέλω μπήκε στο λογαριασμό μου και πήρε τα χρήματά μου», τόνισε στον «Α» ο Τάσος Τζούλης, αγρότης από τον Τύρναβο.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών συναινεί με την υπογραφή της πάγιας εντολής να πάρει τα χρήματα των επιδοτήσεων ο ΕΛΓΑ μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών. Ομως, δεν μπορεί αυθαίρετα ο ΕΛΓΑ να παίρνει τα χρήματα των υπολοίπων από το βιβλιάριό τους. Είναι αλητεία αυτό που συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Το 30% των αγροτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Στη δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι μικροί παραγωγοί που παίρνουν χαμηλές επιδοτήσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Χρήστος Τσιτσιρίκος, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λυγαριάς Τυρνάβου. «Αν δεν υπογράψει ο αγρότης, δεν έχει δικαίωμα να δεσμεύσει χρήματα ο ΕΛΓΑ. Ο αγρότης μπορεί να πληρώσει μετρητά το χρέος ή να βεβαιωθεί αυτό στην εφορία», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχίτας.

Ο ΕΛΓΑ

Μιλώντας στον «Α» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θόδωρος Σαρρής, υποστήριξε ότι αυτό που κάνει ο ΕΛΓΑ είναι να εισπράττει τις οφειλές για τις εισφορές. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που κάποιος αγρότης δεν έχει υπογράψει πάγια εντολή προς τον ΕΛΓΑ, ώστε ο τελευταίος να πάρει χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό, μπορεί να επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΑ, ώστε να του επιστραφούν τα δεσμευμένα ποσά.

«Αν κάποιος αγρότης δεν έχει δώσει εξουσιοδότηση, κακώς ο συνεταιρισμός τον έβαλε στο σύστημα. Σ' αυτήν την περίπτωση ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να μπει στον τραπεζικό λογαριασμό του αγρότη. Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να πάρει πίσω τα χρήματά του», τόνισε ο κ. Σαρρής.







Πηγή: Εφ. Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου