21 Δεκ 2011

Προωθείται το ιπποφαές στην Πελοπόννησο.


Η εναλλακτική καλλιέργεια του ιπποφαούς προωθείται με εντατικούς ρυθμούς στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα παραγωγών συνεταιριστικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Πελοποννησιακό ιπποφαές» με απώτερο σκοπό την μεταποίηση και τη διαθεσή του καινοτόμου αυτού προϊόντος στην αγορά.

Το ιπποφαές, ένα φυτό με παράξενο όνομα, άγνωστο στους περισσότερους, εξαιρετικά πλούσιο όμως... σε αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς επίσης σε βιταμίνη C (30 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι), σε βιταμίνη Ε και προβιταμίνη Α. Στους σπόρους του η περιεκτικότητα σε ω3 και ω6 φτάνει το 75%.
Ο καρπός του φυτού αυτού μπορεί να καταναλωθεί ωμός-φρέσκος ή αποξηραμένος. Τα φύλλα του αποξηραμένα δίνουν ένα εξαιρετικά φαρμακευτικό ρόφημα. Μετά την μεταποίηση του ο χυμός και το έλαιο της πούλπας και των σπόρων διατίθενται στην φαρμακευτική βιομηχανία.
Πρόσφατα, με πρωτεργάτες τους Απόστολο Σιαμπλή και Κων/νο Φρούσιο, η καλλιέργεια αυτή επεκτάθηκε και στην περιοχή  της Νεμέας με την φύτευση περίπου 3.000 δέντρων σε μια έκταση 20 στρεμμάτων.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου