22 Δεκ 2011

Χρηματοδότηση των ΑΠΕ με το «πράσινο τέλος» στη ΔΕΗ.


Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στο τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ανακοινώθηκαν τη Τρίτη, έδωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν σχεδόν από όλους τους φορείς της «πράσινης» ενέργειας αλλά και της βιομηχανίας.
Την αναπροσαρμογή του τέλους υπέρ ΑΠΕ ακολουθεί η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
ΔΕΣΜΗΕ
Ο υπουργός, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η ΡΑΕ αποφάσισε την αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από το ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2011 με έλλειμμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Βασικές πηγές εσόδων για το μηχανισμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ μέσω του ΔΕΣΜΗΕ είναι ο λογαριασμός του ειδικού τέλους ΑΠΕ και το 95% των εσόδων από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Τα έσοδα από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων αυτών το 2011 ξεπέρασαν τα 110 εκατ. ευρώ.
Τιμές
Τα έσοδα αυτά, όμως, δεν αρκούν για να καλυφθούν τα ποσά που πρέπει να πληρώνει ο
ΔΕΣΜΗΕ στους παραγωγούς της πράσινης ενέργειας με βάση τις εγγυημένες τιμές για τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, ΣΗΘΥΑ κ.λπ., καθώς η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έχει φθάσει τα 2,4 GW με προοπτική περαιτέρω αύξησης το 2012.
Στο πλαίσιο αυτό, για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ για το 2012, αποφασίστηκε, πέραν της αύξησης του τέλους ΑΠΕ ένα πλέγμα μέτρων, όπως:
Μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ ΕΡΤ, γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.
Διάθεση δικαιωμάτων εκπομπής 10 εκατ. τόνων CO2 για το 2012.
Μείωση των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ που θα ενταχθούν στο σύστημα. Ακόμα το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει τις νέες τιμές, αλλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για τη διαμόρφωσή τους θα ληφθεί υπόψη η σταδιακή μείωση του κόστους εγκατάστασης και η βελτίωση της αποδοτικότητας ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ.
Η αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Μετονομασία του ειδικού τέλους ΑΠΕ.
Επιβολή έκτακτου τέλους 2 ευρώ/MWh στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Το έκτακτο αυτό τέλος είναι μεταβατικό και θα συνεισφέρει περίπου 55 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ. Το κόστος βέβαια θα το επωμιστεί η ΔΕΗ, που είναι η μόνη ηλεκτροπαραγωγός από λιγνίτη, και αν δεν μπορέσει να το μετακυλίσει στην κατανάλωση, τότε θα δεχθεί ένα ακόμα πλήγμα στα οικονομικά της.
Εσοδα
Από το 2013 και μετά το υπουργείο εκτιμά ότι η μεγάλη αλλαγή που θα καταστήσει βιώσιμο το χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ θα προέλθει από τα έσοδα της δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, αν βέβαια μέχρι τότε οι τιμές των ρύπων δεν έχουν καταρρεύσει, καθώς τον τελευταίο χρόνο ακολουθούν έντονη πτωτική πορεία.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου