25 Δεκ 2011

10 Χιλιάδες τόνοι πατάτας σαπίζουν.


Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες τόνοι ποιοτικής πατάτας μένουν στα  αζήτητα στην Άνω Βροντού Σερρών, καθώς, όπως επισημαίνουν οι τοπικοί παραγωγοί, το προϊόν τους μπορεί να είναι άριστο, αλλά οι μεγαλέμποροι κάνουν τεράστιες εισαγωγές, αγνοώντας την εξαιρετική ποιότητα και την εγχώρια παραγωγή, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να κινδυνεύουν να καταστραφούν. Έστειλε  επιστολή για το ζήτημα ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η παραγωγή μένει αδιάθετη, λόγω των αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών πατάτας χαμηλότερης ποιότητας.
Οι παραγωγοί βλέπουν τις πατάτες τους να σαπίζουν στις αποθήκες, την ώρα που οι μεγαλέμποροι τους αγνοούν, αποβλέποντας αποκλειστικά στο κέρδος. Ο κ. Ψωμιάδης τονίζει
ότι «αγνοείται προκλητικά η ελληνική παραγωγή. Το θέμα δεν είναι η κρατική στήριξη με εκ των υστέρων αποζημιώσεις, αλλά η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών που δίνουν προτεραιότητα στην ελληνική παραγωγή. Είναι κατάντια για την ελληνική Πολιτεία να έχουμε φτάσει στο σημείο να εισάγουμε πατάτες και άλλα οπωρολαχανικά. Κάτι τέτοιες πολιτικές επιλογές έφεραν τον τόπο σ’ αυτό το χάλι που βιώνουμε σήμερα». Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης ζητάει άμεση παρέμβαση στην κατεύθυνση της απαγόρευσης εισαγωγής πατάτας ή έστω στον έλεγχο υπέρ της ελληνικής παραγωγής, με δεδομένη και την άριστη ποιότητα. Επίσης ζητά «να διαμορφωθεί άμεσα η κατάλληλη πολιτική και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε τα εγχώρια προϊόντα να καθίστανται ανταγωνιστικά απέναντι στα εισαγόμενα, από τα οποία σαφώς υπερτερούν. Φτάνει πια η υποκρισία. Στροφή στην ελληνική παραγωγή εδώ και τώρα. Πρώτα η Ελλάδα. Πρώτα τα ελληνικά προϊόντα. Πρώτα οι Ελληνες παραγωγοί». Σε επιστολή τους ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανω Βρόντους, Κυριάκος Καραδεμιρτζόγλου, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανω Βρόντους, Γιώργος Κοβούσογλου, επισημαίνουν ότι «εν όψει των εορτών οι μεγαλέμποροι ετοιμάζονται να εισαγάγουν τεράστιες ποσότητες πατάτας, αποβλέποντας στο κέρδος, αγνοώντας την εξαιρετική ποιότητα και την αδιάθετη ποσότητα της δικής μας πατάτας. Και όσοι έμποροι προτιμούν τις δικές μας πατάτες δίνουν τρίμηνες και εξάμηνες επιταγές πληρωμής. Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των πατατοπαραγωγών, καθώς οι κάτοικοι της Ανω Βρόντους είναι κατ’ αποκλειστικότητα καλλιεργητές πατάτας. Αυτήν τη στιγμή οι πατατοπαραγωγοί είναι σε οριακή θέση, λόγω της έλλειψης χρημάτων, ώστε να αδυνατούν να καλύψουν τα απαραίτητα προς το ”ζην”. Το πρόβλημα εντείνεται όσο περνά ο καιρός, γιατί οι πατάτες καταστρέφονται (σαπίζουν, όσο καλά αν φυλάσσονται και αερίζονται) και δεν θα υπάρχει δυνατότητα να πουληθούν μετά το Δεκέμβριο».

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου