7 Σεπ 2013

Στην ανάθεση του ΟΣΔΕ 2014 σε περισσότερους από έναν αναδόχους προσανατολίζεται το ΥπΑΑΤ.

Την επόμενη μέρα του ΟΣΔΕ – για τη νέα Προγραμματική Περίοδο – μελετά το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφού η συμβατική υποχρέωση του ΥπΑΑΤ με την ΠΑΣΕΓΕΣ για την συλλογή των αιτήσεων λήγει στα τέλη του 2013. Μάλιστα η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις και της Νέας ΚΑΠ ενώ βασικός στόχος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη έναρξη της διαδικασίας υποβολής των
αιτήσεων ώστε να ολοκληρώνεται μέσα τα αυστηρά πλαίσια των καταληκτικών ημερομηνιών που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου το νέο ΟΣΔΕ (από το 2014 και μετά) θα ανατεθεί σε περισσότερους από έναν αναδόχους μεταξύ των οποίων θα είναι τραπεζικά ιδρύματα, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και γεωτεχνικά μελετητικά γραφεία που πληρούν τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης ενός τόσο σημαντικού έργου.

Όσον αφορά το σκέλος της οικονομικής συμμετοχής των αγροτών – κτηνοτρόφων που θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, πρόθεση του ΥπΑΑΤ φαίνεται να είναι, να μην επεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική των φορέων που συμμετέχουν στην διαδικασία. «Οι παραγωγοί θα είναι σαν να έχουν τον λογιστή τους και θα επιλέγουν ποιον θα χρησιμοποιήσουν για τις αιτήσεις τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του ΥπΑΑΤ που εμπλέκονται στην διαδικασία διαμόρφωσης του νέου πλαισίου.

Παράλληλα, θα υπάρχει και η δυνατότητα για δωρεάν υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία πρόκειται να λειτουργεί όπως και το 2013.
Και προσθέτουν ότι στόχος όλων είναι «να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο που θα επιλύει προβλήματα, θα είναι αξιόπιστο, διαφανές προς όφελος των αγροτών».

Τέλος να σημειωθεί ότι όσον αφορά την διαδικασία επιλογής των αναδόχων φορέων για την διεξαγωγή του ΟΣΔΕ 2014, στόχος του ΥπΑΑΤ είναι να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μάλιστα οι παραγωγοί να είναι σε θέση να υποβάλουν αιτήσεις ΟΣΔΕ από τις αρχές του 2014.

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου