11 Σεπ 2013

Το άρωμα των τροφίμων επιδρά στο μέγεθος της μπουκιάς μας.

Γνωρίζετε ότι το άρωμα των τροφίμων επιδρά στο μέγεθος της μπουκιάς μας;

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Flavour όσο ισχυρότερη είναι η μυρωδιά των τροφίμων τόσο μικρότερο τείνει να είναι το μέγεθος των δαγκωνιών μας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το άρωμα των τροφίμων μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μύτη μας μπορεί να ασκεί επιδράσεις στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Το μέγεθος των δαγκωνιών μας, δηλαδή το ποσό της τροφής που βάζουμε στο στόμα μας κάθε φορά, ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο, από τρόφιμο σε
τρόφιμο, και εντός του ίδιου τροφίμου αν για παράδειγμα επέλθουν αλλαγές στη ρευστότητά του. Μάλιστα, όσο αυξάνεται το αίσθημα της ικανοποίησης και προσεγγίζουμε το αίσθημα του κορεσμού τόσο μειώνεται και το μέγεθος των δαγκωνιών μας.

Ουσιαστικά, πολλοί αισθητηριακοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο μέγεθος των δαγκωνιών μας, με την όσφρηση να είναι ένας από τους σημαντικότερους.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να καταναλώσουν ένα επιδόρπιο. Το επιδόρπιο διατέθηκε σε τρείς διαφορετικές παραλλαγές, και συγκεκριμένα μη έχοντας άρωμα, έχοντας μέτριο άρωμα και έχοντας έντονο άρωμα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέγεθος των δαγκωνιών μειώθηκε ανάλογα με την ένταση του αρώματος, δηλαδή όσο ισχυρότερο ήταν το άρωμα, τόσο μικρότερο ήταν και το μέγεθος των προσλαμβανόμενων δαγκωνιών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα «Αυξάνοντας την ένταση του αρώματος των τροφίμων μειώνεται το μέγεθος των δαγκωνιών μας, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ποσότητα του προσλαμβανόμενου φαγητού εξαιτίας της ικανοποίησης των αισθήσεων μας από το φαγητό με έντονο άρωμα».

Τα παρόντα ευρήματα συμβαδίζουν με τη βιβλιογραφία επί του παρόντος ζητήματος, η οποία υποστηρίζει ότι ο έλεγχος από το άτομο του μεγέθους των δαγκωνιών του παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτο-ρύθμιση των αισθητηριακών ερεθισμάτων που προκαλούν τα τρόφιμα.Πηγή:www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου