23 Σεπ 2013

Ρυθμιστής η Κίνα στα λιπάσματα.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στη διεθνή αγορά των πρώτων υλών των αζωτούχων λιπασμάτων, καθώς σύμφωνα με τις τεχνικές αναλύσεις, οι τιμές έπιασαν πάτο μετά από σταθερή διόρθωση διάρκειας επτά μηνών.


Ωστόσο, αστάθμητος παράγοντας εξακολουθεί να είναι η Κίνα και η φτηνή πλεονασματική παραγωγή της, αν και εκτιμάται πως πλέον η επίδραση της είναι σημαντικά μικρότερη.


Η τιμή της αμμωνίας δείχνει να σταθεροποιείται στα επίπεδα των 440 δολαρίων ο τόνος, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί στις ΗΠΑ να δείχνουν μια κινητικότητα εν όψει της φθινοπωρινής εφαρμογής, επιλέγοντας πάντα να προμηθευτούν προϊόν από τους πωλητές που έχουν προσαρμόσει τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις. 

Η μέση τιμή της κοκκώδους ουρίας κινήθηκε ήπια ανοδικά την περασμένη εβδομάδα, επιστρέφοντας στα επίπεδα των 296 δολαρίων ο τόνος. Να σημειωθεί πως η υψηλότερη τιμή της την τελευταία διετία ήταν τα 630 δολάρια ο τόνος, επίπεδα τα οποία είχε φτάσει στις αρχές Μαΐου του 2012.

Όσον αφορά τη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας διετίας, αυτή σημειώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν και υποχώρησε στα 292 δολάρια ο τόνος. Η τιμή της ουρίας από τις πρώην σοβιετικές χώρες διαμορφώνεται στα επίπεδα των 267 δολαρίων ο τόνος, ενώ στις ΗΠΑ φτάνει τα 290 δολάρια ο τόνος, έχοντας καταγράψει πτώση 50 δολαρίων από τα υψηλά του χειμώνα.

Η τιμή του UAN (διάλυμα ουρίας και νιτρικής αμμωνίας σε υγρή μορφή) ενισχύθηκε σημαντικά κατά 18 δολάρια ο τόνος και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 228 δολαρίων ο τόνος. Η τιμή του καλίου παραμένει σε διορθωτική τροχιά για τα 300 δολάρια ο τόνος και πωλείται στα 387 δολάρια ο τόνος.
Κατσένιος Νίκος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου