8 Μαΐ 2012

Αγροτικός συνασπισμός για την αγροτική ανάπτυξη στην Ε.Ε. μετά το 2013.


Με ένα έγγραφο θέσεων, που εγκρίθηκε στις 23 Απριλίου, σχετικά με τη μελλοντική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, ο αγροτικός συνασπισμός υποστηρίζει τη γενικότερη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος, ιδιαίτερα την αυξημένη ευελιξία και την θεματική προσέγγιση. Όπως τονίζεται αυτή είναι σύμφωνη με τους τρεις κύριους στόχους των προτάσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013: βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων, και ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη, που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2020.
Αλλά ο Συνασπισμός επισημαίνει ότι θα πρέπει να διατεθούν επαρκή κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της εν λόγω πολιτικής και την επίτευξη των στόχων αυτών.


Η πολιτική πρέπει να συμβάλει στη διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών περιοχών, τη διατήρηση των πολιτιστικών τοπίων και ταυτόχρονα να βελτιώνει την παροχή των υπηρεσιών οικοσυστήματος. Πρέπει επίσης να είναι εύκολη στην εφαρμογή της, αποφεύγοντας την αύξηση της γραφειοκρατίας για τους αγρότες, τους διαχειριστές γης, τους ιδιοκτήτες δασών, τους κυνηγούς και άλλους αγροτικούς φορείς.

Επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Θα πρέπει να διασφαλίζεται ένας ανταγωνιστικός, αποδοτικός και βιώσιμος αγροτοδιατροφικός και δασοκομικός τομέας. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της παραγωγικότητας παρέχοντας παράλληλα περιβαλλοντικά οφέλη. Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας η εξάλειψη αθέμιτων και καταχρηστικών εμπορικών πρακτικών κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων για να εξασφαλιστεί η καλύτερη λειτουργία των αγορών. Χαιρετίζουμε τις προτεραιότητες που ορίζονται στην πρόταση, αλλά ανησυχούμε για την επανεξέταση των μειονεκτικών περιοχών, σύμφωνα με την οποία ένα μεγάλο μέρος των προηγούμενων μειονεκτικών περιοχών θα χάνουν αυτή την ιδιότητα τους, ενώ άλλες θα κερδίσουν.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαίων ιδιοκτητών δασών (CEPF), κ. Aljoscha Requardt, δήλωσε: «Πρέπει να εξασφαλιστεί η ενσωμάτωση των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα στην αξιακή αλυσίδα. Είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι γεωργοί και οι δασοκαλλιεργητές στην αξιακή αλυσίδα με την ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών και των συνεταιρισμών, καθώς και να καθορισθούν οι όροι για τους τομείς ώστε να καταστούν οικονομικά βιώσιμοι».

Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Γεωργών (CEJA), κ. Pascale Rouhier, επισήμανε «Η ανανέωση των γενεών στις αγροτικές περιοχές, πρέπει να αναγνωριστεί και να δίνεται προτεραιότητα στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Ζητάμε τη λήψη ειδικών μέτρων για την προσέλκυση νέων στην καλλιέργεια.
Αυτό πρέπει να γίνει με τη δημιουργία υποπρογραμμάτων για τους νέους γεωργούς που επωφελούνται από υψηλότερο ποσοστό υποστήριξης κατ 'ανώτατο όριο στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα».

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κτηνοτρόφων και Εμπόρων Κρέατος (UECBV), κ Jean Luc Mériaux, ανέφερε ότι «Υποστηρίζουμε επίσης την πρόταση για την ενίσχυση της καινοτομίας, της κατάρτισης, των συμβουλευτικών υπηρεσιών και τη δημιουργία του ευρωπαϊκού χώρου καινοτομικών συνεργασιών με στόχο την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών. Ωστόσο, ανησυχούμε για τη «μεταφορά» της έρευνας και της τεχνογνωσίας στους τελικούς χρήστες και για την εξασφάλιση της εφαρμογής τους σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, σφαγείων, καθώς και αγροτικών κοινοτήτων. Η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η μεταφορά γνώσεων και η βελτίωση των συμβουλευτικών υπηρεσιών θα πρέπει επίσης να γίνουν πιο προσιτές και να στοχοθετηθούν στις ανάγκες των χρηστών».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ευρωπαίων Γαιοκτημόνων (ELO), κ. Thierry de l'Escaille, υποστηρίξε ότι «Η βιώσιμη διαχείριση των αγροτικών περιοχών ενισχύει την παροχή των υπηρεσιών οικοσυστήματος, όπως το πόσιμο νερό, ο καθαρός αέρας, η ρύθμιση του κλίματος, η αναψυχή και η ποιότητα του εδάφους. Επίσης, έχει άμεσα οφέλη για τη βιοποικιλότητα και την προστασία των πολιτιστικών τοπίων. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί επαρκώς και να υπάρχει αποζημίωση, προκειμένου να παρέχονται επαρκή κίνητρα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδίας των Ενώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της ΕΕ (FACE), κ. Angus Middleton, κατέληξε τονίζοντας ότι τα μέλη της εξασφαλίζουν την απασχόληση εκατομμυρίων ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές. «Η γεωργία, η δασοκομία και οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες έχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι αγροτικές κοινότητες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους, όλα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των αγροτικών κοινοτήτων και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Middleton.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου