8 Μαΐ 2012

Έως και 60 λεπτά οι πατάτες στην λαϊκή.


Από 50 μέχρι 60 λεπτά πωλούνται στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας οι φρέσκες πατάτες από τον Μπουρνιά, τη Μεσσήνη και την Ανάληψη. Οι παραγωγοί εκτιμούν πως είναι η χειρότερη χρονιά για το προϊόν και τους ίδιους, παρατηρούν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν πιο χαμηλά, ενώ τονίζουν τον κίνδυνο με την τιμή που έχει στα συσκευαστήρια, να μείνει στα χωράφια. Επισημαίνουν ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά και αγοράζει μικρές ποσότητες, ακόμα και 2 με 3 κιλά.

Η Χριστίνα Δουρούμη παρατήρησε πως «δεν προλάβαμε να βγάλουμε και γέμισαν τον τόπο με Αιγυπτιακές». Κατηγόρησε τους πολιτικούς «να πάνε να χαθούνε, που θέλουν και ψήφο» και σημείωσε: «Οι πατάτες θα μείνουν στα κτήματα με 25 λεπτά. Δουλεύουμε για τους εμπόρους. Ποιος θα μας πληρώσει τα λιπάσματα, τα φάρμακα, τα ραντίσματα; Δεν παίρνει ο κόσμος. Βλέπεις αγοράζει πατάτα με 1 και 2 ευρώ». Την ίδια
ώρα ένας ηλικιωμένος πελάτης της λέει: «Αστα, 1,30 ευρώ» όταν βλέπει την τιμή της πατάτας που του ζύγισε.

Ο Νίκος Πράνταλος επεσήμανε με αγανάκτηση: «Τι να πάρει ο παραγωγός με 25 λεπτά στο συσκευαστήριο; Τι να πληρώσει, τις  γυναίκες, τους μεταφορείς; Θα μείνουν στα χωράφια οι πατάτες» και πρόσθεσε: «Τη δίνω 55 λεπτά. Ούτε 5 κλούβες δεν έχω δώσει. Ο κόσμος έρχεται και παίρνει 1 με 2 κιλά».

Η Κωνσταντίνα Πλιού την πουλάει 50 λεπτά. «Πόσο λιγότερο να τη βάλω, όταν έχει 30 λεπτά έξοδα;», μας είπε και παρατήρησε: «Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά. Δίνω και σε εμπόρους από την Πάτρα και άλλες πόλεις 30 και 35 λεπτά. Δεν πάνε καλά τα πράγματα. Οχι μόνο στην πατάτα, αλλά σε όλα τα είδη. Οπου σε βρει ο έμπορος σε πατάει».

Νεαρός παραγωγός από τον Μπουρνιά που πουλούσε με 55 λεπτά, μας είπε:«Μέχρι και 50 λεπτά μπορείς να την πουλήσεις. Από 3 έως 5 κιλά αγοράζει ο κόσμος».

Ενας άλλος παραγωγός από τη Μεσσήνη σημείωσε: «Δε βγαίνουν βόλτα τώρα οι πολιτικοί, χάθηκαν. Πρώτα έβγαιναν και χαιρετούσαν. Εχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε πολλά πράγματα, όχι μόνο αγροτικά. Φταίνε οι κυβερνώντες. Ετσι τα καλά μυαλά φεύγουν έξω. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Σου λένε 28 με 30 λεπτά οι έμποροι και όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού, σου βγάζουν πως πρέπει να σου δίνουν 20 λεπτά».

Ο Γρηγόρης Δουρούμης που δίνει πατάτα μόνο στη λαϊκή, μας είπε: «Δεν είναι και άσχημα εδώ, αν και φέτος με την κρίση ο κόσμος δεν έχει λεφτά και αγοράζει λιγότερες ποσότητες».

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου