Συνεχίζεται την Τρίτη (15/5) στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την προεδρία της υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Αλιείας της Δανίας, Mette Gjerskov, με κύριο θέμα το «πρασίνισμα» των ενισχύσεων. Τη Δευτέρα (14/5) το Συμβούλιο ασχολήθηκε με τις μεταρρυθμίσεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Σήμερα η συζήτηση στο Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στο πώς να εξασφαλίσει μια πιο πράσινη ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή.
«Φιλοδοξία μου είναι οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ να συμφωνήσουν σχετικά με τις «πράσινες» λύσεις που δεν θα μείνουν μόνο λόγια στα χαρτιά, αλλά θα έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα και θα
δώσουν πραγματικές λύσεις στον αγροτικό τομέα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μελλοντικές θέσεις της ΚΑΠ θα πρέπει να είναι προς μια αγροτική παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον. Αλλά δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι πρέπει να βρούμε λύσεις που θα σέβονται τις διαφορές στον αγροτικό τομέα που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», τόνισε σε δηλώσεις που έκανε η Δανέζα υπουργός Mette Gjerskov.
Σύμφωνα με την υπουργό, η πρόταση της Επιτροπής είναι ότι τα μέτρα του «πρασινίσματος», από τα οποία θα εξαρτάται η καταβολή του 30% των άμεσων ενισχύσεων, θα εξαρτηθούν από τρεις απαιτήσεις που είναι:
Σε αροτραίες καλλιέργειες που θα υπερβαίνουν τα τρία εκτάρια ο παραγωγός θα πρέπει να καλλιεργεί τρία προϊόντα
Απαίτηση για μόνιμους βοσκότοπους
Το 7% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων να ορίζεται ως «περιοχή οικολογικής εστίασης» και θα εφαρμόζεται η αγρανάπαυση.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής η υπουργός της Δανίας τόνισε ότι «οι περιβαλλοντικές πτυχές θα είναι υψίστης σημασίας και χαίρομαι που οι προτάσεις της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Δαμανάκη, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η διασφάλιση των αλιευτικών αποθεμάτων για πολλά χρόνια».
Στο μεταξύ τη Δευτέρα (14/5) στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκαν τρόποι για τη μείωση του χρόνου μεταφοράς των ζώων. Οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν την ενίσχυση των τοπικών σφαγείων και τον περιορισμό του χρόνου μεταφοράς των ζώων προς σφαγή σε οκτώ ώρες, την αναβάθμιση των οχημάτων μεταφοράς των ζώων, καθώς και τη διασφάλιση για ομοιόμορφου
Πηγή:www.agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου