15 Μαΐ 2012

Και …στο βάθος ιδιωτικοποίηση για την ΑΤΕ.


Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από το μέλλον της ATEbank καθώς την ώρα που α εκκρεμούν οι αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίησή της, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας φαίνεται να συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ιδιωτικοποίησή της.


Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων (συνεδρίασε τελευταία φορά στις 25 Απριλίου) σύμφωνα με την οποία το «πακέτο» μετοχών του Δημοσίου μεταφέρεται ουσιαστικά στο  «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ».



Πιο συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα στον –εκάστοτε- υπουργό Οικονομικών να συνομολογήσει με το ΤΑΙΠΕΔ  συμβάσεις, με τις οποίες το τελευταίο θα ασκεί για λογαριασμό του δημοσίου τα δικαιώματα ψήφου, που απορρέουν από την ιδιότητά του δημοσίου ως κυρίου των μετοχών (εν προκειμένω το 92,46%) «μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης εκάστης εταιρίας, όπως αυτή περιγράφεται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015».

Προτού γίνει αυτό, βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα θα προηγηθεί η ένταξη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της «καλής» ΑΤΕ, του κομματιού δηλαδή που θα προκύψει από τη διχοτόμηση της τράπεζας, σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο είχαν καταλήξει προεκλογικά η κυβέρνηση Παπαδήμου και η τρόικα.

Υπενθυμίζουμε ότι το Agronews και η Agrenda είχαν αποκαλύψει σε παλαιότερα ρεπορτάζ το σχέδιο για «διαχωρισμό» της Αγροτικής Τράπεζας και εν συνεχεία πώλησης του «βιώσιμου» σκέλους της σε μεγάλη ιδιωτική τράπεζα (πρώτη υποψήφια η Εθνική).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αυτή τη στιγμή η τράπεζα (όπως και το Τ.Τ.), έχει πάρει προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα για να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει βρεθεί μέχρι τότε λύση στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησής της, ειδάλλως θα βρεθεί «ξεκρέμαστη».

Τσατσάκης Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου