17 Μαΐ 2012

Ευελιξία αλλά και τρεις απαράβατους όρους βάζει η Κομισιόν για το πρασίνισμα της ΚΑΠ.


To «πρασίνισμα» είναι ένα από τα κύρια νέα στοιχεία της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, υποστηρίζει η Κομισιόν, η οποία όμως παραδέχεται ότι είναι μια πρόταση που είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στις διαφορετικές συνθήκες αγροτικής παραγωγής που υπάρχουν στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή είναι απαραίτητη να ενταχθεί στη νέα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Το Συμβούλιο υποστηρίζει ευρέως τις πράσινες φιλοδοξίες. Όμως η συζήτηση έδειξε τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της γραφειοκρατίας καθώς και ότι πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τις διαφορές στη γεωργία που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών», ανέφερε μετά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ η Δανέζα υπουργός κ. Mette Gjerskov.



Έτοιμος να επιδείξει ευελιξία στο θέμα των «πράσινων» ενισχύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των κρατών μελών εμφανίστηκε και ο αρμόδιος Επίτροπος, Ντατσιάν Τσιόλος, στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 16 Μαΐου, στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα όμως έθεσε και «μη διαπραγματεύσιμους όρους». Αυτοί είναι οι εξής: τα μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν στον Πρώτο Πυλώνα της ΚΑΠ, να εφαρμοστούν ομοιόμορφα σε όλη την Ε.Ε. (με εξαιρέσεις για τους μικροκαλλιεργητές) και σε κάθε έκταση που είναι επιλέξιμη για άμεσες ενισχύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ, το 30% των άμεσων ενισχύσεων θα εξαρτάται από την τήρηση τριών απλών αγροπεριβαλλοντικών μέτρων: διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων, διαφοροποίηση των καλλιεργειών και περιοχές οικολογικής εστίασης.

Εφόσον οι όροι αυτοί γίνουν αποδεκτοί από τα κράτη μέλη, ο Επίτροπος Τσιόλος προτείνει τις εξής συμβιβαστικές λύσεις:

Όσον αφορά την υποχρέωση διατήρησης των μόνιμων βοσκοτόπων, θα προτείνει διεύρυνση του ορισμού τους, ώστε να περιλάβουν και ορισμένους τύπους φυτεμένων εκτάσεων ή και την αμειψισπορά που εφαρμόζουν ορισμένοι αγρότες στη γη τους, εφόσον εντάσσονται σε παραδοσιακά συστήματα αγροτικής παραγωγής. Η υποχρέωση διατήρησης των μόνιμων βοσκοτόπων (που ορίζονται ως εκτάσεις που αποκλείονται από την εναλλαγή των καλλιεργειών για τουλάχιστον 5 έτη) μπορεί να αποτελέσει βάρος για τους αγρότες που παραδοσιακά εφαρμόζουν εναλλαγή των καλλιεργειών μεγαλύτερης διάρκειας. Για αυτό ο Επίτροπος προτείνει η διάρκεια της εναλλαγής να επεκταθεί στα 8 έτη, διάστημα πέραν του οποίου δεν θα εφαρμόζεται ο ορισμός των μόνιμων βοσκοτόπων. Σκοπός της πρότασης είναι η διατήρηση παραδοσιακών αγροτικών πρακτικών.
Όσον αφορά την υποχρέωση διαφοροποίησης των καλλιεργειών (δηλαδή να καλλιεργούνται τουλάχιστον τρία είδη σε κάθε επιλέξιμη έκταση άνω των 30 στρεμμάτων), η Κομισιόν αρχικά είχε προτείνει να εξαιρεθούν από αυτήν οι μικρές εκμεταλλεύσεις κάτω των 30 στρεμμάτων. Όμως, όπως προέκυψε, το μέτρο θα μπορούσε να επιβαρύνει υπέρμετρα τις μικρές αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Για αυτό ο επίτροπος Τσιόλος προτείνει να εξαιρεθούν οι εκμεταλλεύσεις κάτω από τα 100 στρέμματα. «Πέρα από εκεί, θα χάσουμε την αξιοπιστία μας», προειδοποίησε.
Όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου, η δανική Προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται με την πρόταση για τον οικολογικό προσανατολισμό της ΚΑΠ, η οποία θα συζητηθεί και στα αρμόδια όργανα των εμπειρογνωμόνων. Η δανική Προεδρία έχει ως στόχο να παρουσιάσει μια έκθεση προόδου σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη σύνοδο του Συμβουλίου στις 18 Ιουνίου.

Σταύρος Παϊσιάδης

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου