8 Μαΐ 2012

Δέσμια της πολιτικής αβεβαιότητας η ΑΤΕ.


Παράταση στην αγωνία για την τύχη της Αγροτικής Τράπεζας δίνει το σκηνικό πολιτικής ρευστότητας που προέκυψε από την κάλπη της 6ης Μαΐου. Εκτός από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που μένει στην… αναμονή, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί με την τρόικα, στον πάγο μπαίνουν και οι αποφάσεις για την τύχη των δυο κρατικών τραπεζών, ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


Κι αν για το τελευταίο οι πληροφορίες λένε ότι η τρόικα είχε πειστεί ότι είναι βιώσιμο με τη σημερινή του μορφή και, επομένως, μπορεί και πρέπει να τύχει στήριξης από το ΤΧΣ, δε συμβαίνει το ίδιο και
με την Αγροτική για την οποία συνέχιζε- προεκλογικά τουλάχιστον- να προωθεί τη λύση της διχοτόμησης σε «καλή» και «κακή» τράπεζα με ταυτόχρονη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της.
Να σημειωθεί εδώ ότι και οι δύο τράπεζες έχουν πάρει παράταση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2011 μέχρι το τέλος Μαΐου. Με τα νέα πολιτικά δεδομένα, ωστόσο, και ειδικά σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση μέσα από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, το πλέον πιθανό είναι η προθεσμία να πάρει νέα παράταση.

Σύμφωνα με το Σύλλογο των Εργαζομένων στην ΑΤΕ, τα αποτελέσματα που έχει υπό έκδοση η τράπεζα δείχνουν ζημιές 4 δισ. ευρώ οι οποίες εξ ολοκλήρου οφείλονται στη συμμετοχή της τράπεζας στο PSI και το συνακόλουθο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που κατέχει.

Η κρισιμότητα των στιγμών αποδεικνύεται και από την έκτακτη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στο Μαξίμου –σ.σ.  μια μόλις μέρα πριν την μετάθεση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το τέλος Μαΐου- οι κ.κ. Πανταλάκης και Παπαδήμος.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού ζήτησε ο ίδιος ο διοικητής της ΑΤΕ σε μια προσπάθεια να προλάβει τα τετελεσμένα αλλά και υπό την ασφυκτική πίεση των εργαζομένων που νωρίτερα την ίδια ημέρα παραχώρησαν (μαζί με εκείνους στο Τ.Τ.) συνέντευξη Τύπου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αφήνει τις κρατικές τράπεζες να καταρρεύσουν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Πανταλάκης προσπάθησε να πείσει τον πρωθυπουργό ότι η ΑΤΕ βρίσκεται σε τροχιά εξυγίανσης και ότι, αν τύχει ισότιμης μεταχείρισης με τις υπόλοιπες ιδιωτικές τράπεζες, μπορεί να καταστεί βιώσιμη χωρίς να επιστρατευθούν «ακραίες» λύσεις που, εκτός των άλλων, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την αγροτική οικονομία. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλέστηκε στοιχεία που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης βαίνει καλύτερα του αναμενομένου: Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη επιτευχθεί μείωση του ενεργητικού κατά 26% (έναντι στόχου 25,7%) και το λειτουργικό κόστος κατά 21% χωρίς να υπολογίζεται το όφελος από την πώληση θυγατρικών και την περικοπή των αποδοχών του προσωπικού (ο αρχικός στόχος για τη μείωση των δαπανών είναι 25,3%).

Πηγή:www.agronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου