6 Ιουν 2012

Κάμπια σπόρου καλαμποκιού.


Κάμπια σπόρου καλαμποκιού (Phorbia florilega, synonymum Delia florilega)

Φάσμα προσβαλλομένων:
Το φάσμα των προσβαλλομένων είναι μάλλον ευρύ και περιλαμβάνει την τομάτα, το ραπανάκι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, το μαρούλι και πολλά άλλα φυτά.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Η αγγουριά μπορεί να μολυνθεί από την κάμπια σε κάποιες περιοχές αλλά οι απώλειες συνήθως δεν είναι σημαντικές στις μεγάλες καλλιέργειες.


Συμπτώματα:
Οπές, σήραγγες και κατώτερη σήψη στις κοτυληδόνες και την κορυφή των φυτών. Τα σοβαρά προσβεβλημένα φυτά παθαίνουν νανισμό ή καταστρέφονται πλήρως. Τα πρώιμα προσβληθέντα φυτά δεν αναπτύσσονται.

Περιγραφή του ζωυφίου:
Η κάμπια του σπόρου καλαμποκιού είναι παρόμοια με την κοινή μύγα, με μήκος περίπου 4-6 χιλ., χρώμα γκρι με καφέ πόδια. Τα αυγά της είναι λαμπερά λευκά, περίπου 1 χιλ. σε μήκος και με διάμετρο 0,3 χιλ.  Η νύμφη έχει μήκος 6-8 εκ., κάπως άσπρη, χωρίς πόδια και χωρίς ορατή κεφαλή. Το κουκούλι της χρυσαλίδας έχει μήκος 4-5 χιλ. και είναι καφέ.

Κύκλος ζωής:
Το κουκούλι είναι ο χώρος όπου διαχειμάζει. Οι ενήλικες εκκολάπτονται στο τέλος Απρίλη/αρχές Μάη. Αφήνουν τα αυγά τους κοντά στους φυτεμένους σπόρους ή νεαρά φυτά Οι κάμπιες δημιουργούν σήραγγες στις κοτυληδόνες ή στην κορυφή του φυτού. Οι πλήρως ανεπτυγμένες κάμπιες περνούν από στάδιο χρυσαλίδας μέσα στο έδαφος. Η κάμπια του σπόρου καλαμποκιού έχει τρεις γενιές σε διάρκεια ενός έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου