6 Ιουν 2012

Κονιώδης μούχλα(περονόσπορος).


Προκαλών οργανισμός: Erisyphe cichoraceum, Sphaerotheca fuliginea

Φάσμα προσβαλλομένων:
Η Erisyphe cichoraceum είναι νόσος πολυφάγος αλλά υπάρχουν κάποια είδη της που ειδικεύονται σε συγκεκριμένα είδη καλλιεργειών.

Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Οι υπαίθριες αγγουριές μπορούν να υποστούν βαριά μόλυνση στη διάρκεια μερικών ετών αλλά οι απώλειες στην παραγωγή δεν είναι τόσο σημαντικές.

Συμπτώματα και διαταραχές:

Τα τυπικά συμπτώματα αναπτύσσονται με τη μορφή λευκού κονιώδους επιθέματος τόσο στην επάνω όσο και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων,  τα οποία αργότερα κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Ενδέχεται να προσβληθούν και οι μίσχοι αλλά οι καρποί δεν βλάπτονται.

Κύκλος ασθένειας:
Η Erisyphe cichoraceum κυριαρχεί στην Τσεχία (95% των προσβολών). Ο μύκητας διαχειμάζει στα ζιζάνια και τα κονίδιά της εύκολα μεταφέρονται σε μεγάλη απόσταση με τον αέρα. Ο πιθανός ρόλος της κλειστοθεσίας στη συντήρηση δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα. Η εναλλαγή θερμών και ξηρών περιόδων με ελαφρές βροχοπτώσεις ή νυχτερινή πάχνη είναι συνθήκες ευνοϊκότατες για τη διασπορά της ασθένειας αλλά και οι άλλες συνθήκες δεν την περιορίζουν γιατί η μούχλα δε χρειάζεται πραγματικό νερό στα φύλλα και αναπτύσσεται σε ευρύτατο φάσμα θερμοκρασιών, από 10 – 35 °C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου