12 Ιουν 2012

Προσοχή στις πιπεριές θερμοκηπίου.


Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στις πιπεριές θερμοκηπίου με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων, όπως διαπιστώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.


Τονίζεται ωστόσο, ότι οι καλλιεργητές θα πρέπει να τηρούν αυστηρά το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος.
Αναλυτικότερα, ανά ασθένεια, οι ειδικοί του Κέντρου συνιστούν τα εξής:
ΘΡΙΠΑΣ
Είναι φορέας ιώσεων.

Στις πιπεριές, οι θρίπες έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή. Η ζημιά σε ένα νεαρό καρπό μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξή του, πράγμα το οποίο οδηγεί σε μια σοβαρή μείωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.
Συστάσεις :
1) Για τους βιοκαλλιεργητές : τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως  phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri,  orius insidiosus, κ.α
2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας, κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΩΙΔΙΟ
Τα συμπτώματα της προσβολής είναι κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με λευκή εξάνθηση στην κάτω επιφάνεια.
Συνθήκες ανάπτυξης  του παθογόνου : 15ο – 30ο C και υγρασία 52-75%. Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης, με επιτρεπόμενα εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα, πχ. Azoxystropin, Triadimenol  κ.α.
Επανάληψη των ψεκασμών σε 8-10 ημέρες.

Ξένος Γιώργος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου