12 Ιουν 2012

Στο μικροσκόπιο η «αυθεντική» ντομάτα.


Έχουν εμπνεύσει ζωγράφους και ποιητές για τη μοναδική τους γεύση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα των ΗΠΑ –μίας πολιτείας που ηγείται στην παραγωγή ντομάτας«μπήκαν» στα ενδότερα της ποικιλίας heirloom (ντομάτες heritage στη βρετανική) προκειμένου να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που κάνει τους καταναλωτές να νοσταλγούν αυτή την ποικιλία από άλλη εποχή.


Έτσι, εντόπισαν τα χημικά των ποικιλιών heirloom τα οποία κάνουν τη γεύση της να ξεχωρίζει και στο απώτερο μέλλον σκοπεύουν να τα... ενεργοποιήσουν ώστε να δημιουργήσουν πιο γευστικές ποικιλίες για το καταναλωτικό κοινό των ΗΠΑ.

Η εν λόγω ποικιλία που προέρχεται από παλιούς σπόρους και είναι προϊόν επικονίασης δεν καλλιεργείται σε ευρεία κλίμακα ενώ έχει βραβευθεί για την «αληθινή γεύση ντομάτας» που έχει.
Προκειμένου λοιπόν να εντοπίσουν τα κατάλληλα χημικά συστατικά, οι ερευνητές έβαλαν τα συστατικά 100 ποικιλιών ντομάτας, περιλαμβανομένων και πολλών heirloom, υπολόγισαν τα επίπεδα χημικών συστατικών σε κάθε μία και μετά υπέβαλαν διάφορους εθελοντές γευστικές δοκιμές.
Εν συνεχεία καθορίστηκε με στατιστικές αναλύσεις η πληροφόρηση που αφορούσε ποιες ποικιλίες άρεσαν περισσότερο και ποιες λιγότερο. Η έρευνα έδειξε ότι κάποια χημικά συστατικά τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν σημαντικά για τους ερευνητές, εν τέλει δεν ήταν και τούμπαλιν.
Για παράδειγμα το συστατικό cis3—hexenal θεωρούνταν για χρόνια από τα πλέον σημαντικά για τη χαρακτηριστική γεύση της ντομάτας, κυρίως επειδή έκανε την παρουσία του σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Ωστόσο, εξέπληξε το γεγονός ότι το συστατικό αυτό είχε μηδενική συσχέτιση με αυτό που επέλεξαν οι εθελοντές.
Από την άλλη πλευρά, κάποιο άλλο συστατικό είχε υψηλή συσχέτιση με τις ντομάτες με τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Πλέον, οι ερευνητές προσανατολίζονται στους τρόπους με τους οποίους θα εισάγουν τα χημικά συστατικά σε πιο εμπορικές ποικιλίες που έχουν υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες από τις ποικιλίες heirloom.

Ταγκαλάκη Έλενα

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου