12 Ιουν 2012

Νέα ώθηση και αμοιβαία οφέλη για τη γεωργία ΕΕ και Κίνας.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Ντατσιάν Τσιόλος, και ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας Χαν Κανγκφού υπεγράψαν σήμερα Δευτέρα 11 Ιουνίου στο Πεκίνο, ένα σχέδιο συνεργασίας για τη Γεωργία και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου.

Σχέδιο συνεργασίας για τη Γεωργία και την Ανάπτυξη της Υπαίθρου υπέγραψαν στο Πεκίνο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσιόλος και ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας Χαν Κανγκφού.
Με βάση τις παγιωμένες σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό το σχέδιο θα δώσει νέα ώθηση στην εταιρική σχέση και θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη με τη δημιουργία μιας
ισχυρότερης και στενότερης σχέσης στον τομέα της γεωργίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά από κοινού διμερείς και διεθνείς προκλήσεις.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Επιτροπής και οι δύο πλευρές θα αποκομίσουν οφέλη από την ανταλλαγή ιδεών, βέλτιστων πρακτικών και καινοτόμων λύσεων, ενώ θα δοθεί έμφαση σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, έτσι ώστε να καταστεί η γεωργία πιο βιώσιμη και να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις στον αγροτικό τομέα.  Επίσης, θα υπάρξει εστίαση σε κοινές προτεραιότητες θα φέρει νέα ώθηση στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης.  Οι τομείς προτεραιότητας για τη συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνουν: την επισιτιστική ασφάλεια, τη διεθνή συνεργασία, φιλικών προς το περιβάλλον γεωργία, η βιολογική γεωργία, και την ασφάλεια των τροφίμων.
Ο Επίτροπος Ντατσιάν Τσιόλος σχολίασε τα εξής: "Η γεωργία είναι θεμελιώδους σημασίας τόσο για την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μοιραζόμαστε ένα έντονο ενδιαφέρον για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μας στους τομείς της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης. Το σχέδιο συνεργασίας είναι ένα νέο βήμα στη δέσμευσή μας να εργαστούμε.. για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. - ιδίως στην ασφάλεια των τροφίμων, την αγροτική ανάπτυξη, την ασφάλεια των τροφίμων και την κλιματική αλλαγή. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτές με τη δημιουργία μιας ισχυρότερης και στενότερης σχέση στον τομέα της γεωργίας, σε διμερές και διεθνές επίπεδο, μέσω πολύ συγκεκριμένων σχεδίων συνεργασίας και δράσεων ".
Από την πλευρά το υπουργός Γεωργίας της Κίνας Xan Changfu,δήλωσε: «Η γεωργική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αξιόλογα επιτεύγματα και λαμπρές προοπτικές. Έτσι, για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας μας στον τομέα της γεωργίας εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας και των δύο πλευρών, και αντιπροσωπεύει τις φιλοδοξίες κοινού από την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. . Είμαι πεπεισμένος ότι με συντονισμένες προσπάθειες μας, η γεωργική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποδώσει αμοιβαία οφέλη, αμοιβαία επωφελών αποτελεσμάτων και κοινή ανάπτυξη".
Υπόβαθρο
Το εμπόριο ΕΕ-Κίνας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια.  Η ΕΕ και η Κίνα είναι δύο σημαντικοί εμπορικοί εταίροι στον τομέα της γεωργίας: Η ΕΕ είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων για την Κίνα και η πέμπτη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών για την κινεζική αγορά.  Η ΕΕ-Κίνας για Γεωργίας ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2005 επιτρέπει τόσο η Κίνα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανταλλαγή σε διμερές και πολυμερές γεωργικά θέματα και την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, εμπιστοσύνης και της διμερούς συνεργασίας.  Πιλοτικά έργα ξεκίνησαν με επιτυχία, όπως η Task Force για τη Γεωργία και Βιοτεχνολογία Τροφίμων, και την προτεινόμενη αγρο-οικολογικές διεξάγονται στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος MSRP (διάλογο ΕΕ-Κίνας πολιτικής μέσου στήριξης).  Με βάση αυτές τις γόνιμες εμπειρίες, η ΕΕ και η Κίνα είναι πρόθυμη να αναλάβει περαιτέρω το διάλογο και να ξεκινήσει μια ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της γεωργικής έρευνας, την ανάπτυξη της υπαίθρου, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ποιότητας των πολιτικών.
Το σχέδιο αυτό θα θέσει πρώτα τα θεμέλια για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας σε πολυμερές επίπεδο και στις διεθνείς συζητήσεις.  Και τα δύο μέρη θα συμφωνήσουν σχετικά με τη συνέχιση και την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων και του συντονισμού σε θέματα που σχετίζονται με τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων υψηλού διεθνούς επιπέδου και μεταξύ των πλατφορμών και πολυμερή φόρουμ, όπως το G20.  Θα φέρει αποτελέσματα και αμοιβαία οφέλη μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και την ανταλλαγή ιδεών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος: την έρευνα και την καινοτομία, την κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη.  Κάθε μέρος θα μάθουν από την εμπειρία των άλλων και έτσι θα αντιμετωπίσει κοινές προκλήσεις όπως η διατήρηση και αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου