19 Ιουν 2012

Πολιτικές για πράσινη ανάπτυξη ζητούν οι Copa-Cogeca από τους παγκόσμιους ηγέτες.


Στο πλαίσιο των προετοιμασιών της συνόδου κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των G20, που πραγματοποιείται στο Μεξικό από τις 18 Ιουνίου, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca απέστειλαν επιστολή, από τις 15 του μήνα, καλώντας τους ηγέτες να δεσμευτούν σε πολιτικές που θα βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς στην επίτευξη της πράσινης ανάπτυξης.
Χρειαζόμαστε λύσεις που βοηθούν τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν τους πόρους αποτελεσματικότερα, χωρίς μείωση της κερδοφορίας τους ή της παραγωγικής τους ικανότητας, τονίζουν οι πρόεδροι των δύο οργανώσεων.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας καθώς πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν καταστάσεις πείνας, η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων είναι σε άνοδο, και οι πόροι υπό αυξανόμενη πίεση. Επί πλέον οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους αντιμετωπίζουν την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, δηλώνουν στην επιστολή ο πρόεδρος της Copa, κ. Gerd Sonnleitner, και ο πρόεδρος της Cogeca, κ. Paolo Bruni.

«Υπάρχει μόνο μία απάντηση, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις: η πράσινη ανάπτυξη. Οι αγρότες δεν εξετάζουν τα πράγματα μόνο από την παραγωγική σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις επί των πόρων ή στο περιβάλλον. Η βιοποικιλότητα είναι ύψιστης σημασίας για εμάς. Αλλά και η ζήτηση τροφίμων που αυξάνονται, δεν μας αφήνει πλέον να δούμε τα πράγματα από μια καθαρά περιβαλλοντική άποψη - χωρίς ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παραγωγική ικανότητα και την επισιτιστική ασφάλεια. Πολύ περισσότερο δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης» τόνισαν.

Συνεχίζοντας ανέφεραν «Καλούμε συνεπώς τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G20 να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν πολιτικές που θα βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς για την επίτευξη της πράσινης ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε λύσεις που θα βοηθούν τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν τους πόρους αποτελεσματικότερα, συμβάλλοντας στη δέσμευση του άνθρακα και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χωρίς μείωση της κερδοφορίας τους ή της παραγωγικής ικανότητας.  Αναπτυγμένες, προηγμένες και αναδυόμενες χώρες θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν και να επαναπροσανατολίσουν τις τρέχουσες πολιτικές γεωργικής στήριξης και οικοδόμησης ικανοτήτων σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Είναι αναγκαία περισσότερη χρηματοδότηση για τη βελτίωση της προσαρμοστικότητάς τους στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων. Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για μια διεθνή δέσμευση που θα πληροί τις αρχές του Ρίο 1992».

Παράλληλα, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση μια απότομη αύξηση των γεωργικών επενδύσεων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας με επίκεντρο την παροχή βοήθειας στους γεωργούς και τους συνεταιρισμούς για την επίτευξη της πράσινης ανάπτυξης, αναφέρουν.. Ολοκληρώνοντας, επισημαίνουν ότι η «πράσινη ανάπτυξη είναι μια λύση κοινής αποδοχής. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί τόσο η ασφάλεια των τροφίμων όσο και η περιβαλλοντική αειφορία καθώς συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση της απασχόλησης».

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου