2 Ιουν 2012

Το έντομο tuta absoluta αφανίζει τις καλλιέργειες τομάτας στην Κρήτη.


Με καταστροφή απειλεί την υπαίθρια και την καλλιέργεια ντομάτας σε θερμοκήπιο η επανεμφάνιση του εντόμου tuta absoluta που πολλαπλασιάζεται σε χρόνο ρεκόρ και καταστρέφει ολοσχερώς τις καλλιέργειες.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, σύμφωνα με το prismanews.gr και να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τα φυτά τους, καθώς πριν από δύο χρόνια, το ίδιο έντομο κατέστρεψε χιλιάδες τόνους παραγωγής που κατέληξαν στις χωματερές.

Η εξάπλωση του εντόμου από την Ισπανία είναι ραγδαία. Ο εφιάλτης του 2010 επιστρέφει και στη νόμιμη αγορά δεν υπάρχουν εντομοκτόνα για την καταπολέμησή του καθώς το υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης δεν έχει δώσει ακόμα τις εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τον νέο αυτό εχθρό των κηπευτικών.

Το έντομο - σκουλήκι, που τρώει φύλλα και βλαστούς φυτών καταστρέφοντας ολοκληρωτικά μικρές και μεγάλες καλλιέργειες, μεταφέρθηκε και αναπαράχθηκε στην Ελλάδα μέσω των εισαγόμενων κηπευτικών από τρίτες χώρες.

Ο εχθρός της τομάτας πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2009 και πρόκειται για ένα μικρό λεπιδόπτερο το οποίο ονομάζεται φυλλορήκτης της τομάτας.

Το επικίνδυνο έντομο που «εισέβαλε» από την Ισπανία ήδη έχει καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις με ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές, ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

Εξοργισμένοι είναι οι αγρότες της Μεσαράς και των άλλων περιοχών της Κρήτης που βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από το έντομο που έφθασε όπως λένε, από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών. Επιπλέον, οι καταναλωτές που νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, καταναλώνουν τελικά εισαγόμενα για την καλλιέργεια των οποίων είναι πάρα πολύ πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες απαγορευμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση!


Πηγή:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου