5 Ιαν 2013

Μεταλλαγμένα. Αναδημοσίευση εργασίας μαθητών ε’ τάξης από το 2005. 2013, σημερινοί ενήλικες, τι κάνουμε;


Με όσες αμφιβολίες μου επιτάσσει η ενήλικη αμφισβήτησή μου περί βιολογικών, δεν έχω παρά να είμαι υπέρμαχος παραδοσιακών και βιολογικών παραγωγών.

Η κρίση και η φτώχεια, οδηγούν τις αγορές  μας σε φθηνότερα προϊόντα. Αυτό που πάντα ήταν φυσιολογικό, γίνεται πολυτέλεια. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες θεωρούνται ακριβές. Η αγορά  βιολογικών προϊόντων-αυτά που έχουν καλλιεργηθεί με φυσικούς τρόπους (όσο το
δυνατόν), το αυτονόητο δηλαδή- θεωρείται ελιτίστικη συμπεριφορά. Ο καρκίνος, οι ασθένειες του θυρεωειδούς, η παχυσαρκία, οι αλλεργίες έχουν γίνει ευρέως δικαιολογημένες και αποδεκτές καταστάσεις (όλοι από κάτι θα πάμε). Η κατάθεση στα φαρμακεία και στο σύστημα υγείας είναι καθημερινή “υποχρέωση”.

Η αποτυχία των μεταλλαγμένων οδηγεί στην υπερχρήση φυτοφαρμάκων και την άμμεση εξάρτηση των γεωργών από τις μεγαλοβιομηχανίες Monsando, Aventis, Du Pont, Zeneca, Sygenta, Bayer, κ.α.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι καλλιέργειες μεταλλαγμένων προϊόντων, έφεραν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ως προς τον έλεγχο των παρασίτων.

Οι μεταλλάξεις έγιναν σε φυτά, ώστε να αντιπαρέρχονται τη χρήση εντομοκτόνων όπως το RoundUp της Monsanto. Τα αποτελέσματα όμως είναι, τα ζιζάνια και τα βλαβερά έντομα να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ και να αποκτήσουν ανοσία απέναντι στα φυτοφάρμακα.

Η χρήση εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας την αύξηση στο 25 % / χρόνο, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Charles Benbrook, επικεφαλής της μελέτης.

Αποτέλεσμα επίσης της καλλιέργειας μεταλλαγμένων είναι, όχι μόνο η κατάχρηση νέων φαρμάκων αλλά και η χρήση παλαιότερων, απαγορευμένων  και ιδιαίτερα επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, όπως σημειώνει ακόμα  ο Δρ. Charles Benbrook.

Η παρακάτω εργασία έγινε το 2005, από μαθητές της ε’ δημοτικού, ηλικίας 10-11 χρονών.



Πηγή: http://11dim-kaval.kav.sch.gr/main/metal/metal.htm

 Ποταμούδια Καβάλα 2004-2005

Η εργασία αυτή έγινε από τους μαθητές της πέμπτης τάξης του σχολείου μας το σχολικό έτος 2004-2005 στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας.

Οι Εκπαιδευτικοί των τμημάτων:

Θεόδωρος Παπαδόπουλος
Φωτεινή Φωτειάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου