5 Ιαν 2013

Bασιλικός πολτός.


Πρωτεϊνούχος ουσία, με μορφή γαλακτερής κρέμας, με έντονη οξύτητα, ιδιαίτερη οσμή και υπόπικρη γεύση.

Παραγωγή και σκοπός.

Ο βασιλικός πολτός παράγεται από νεαρές μέλισσες εργάτριες, από τους γναθικούς και φαρυγγικούς αδένες τους, με σκοπό να θρέψουν τις λάβρες (προνύμφες) για να
δημιουργηθούν οι βασίλισσες.

Οι εργάτριες και η βασίλισσα προέρχονται από τα ίδια αυγά, με τη διαφορά ότι οι μεν εργάτριες γίνονται πλήρη έντομα σε 21 ημέρες ενώ η βασίλισσα μόνο σε 16. Οι εργάτριες ζουν από 40,50 ημέρες έως 6 μήνες, ανάλογα με την εποχή και το βάρος της εργασίας τους, δεν γεννούν νέες μέλισσες, είναι μισές στο μέγεθος σε σχέση με τη βασίλισσα και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε ασθένειες και μολύνσεις.

Αντίθετα η μέλισσα βασίλισσα, η οποία από το στάδιο της προνύμφης τρέφεται με βασιλικό πολτό, ζει μέχρι 5 χρόνια, γεννά τα αυγά της κυψέλης-μέχρι 2.500 ημερησίως-, έχει διπλάσιο μέγεθος και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε ασθένειες.

Σύνθεση βασιλικού πολτού.

Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε ποικιλία ουσιών όπως: αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, υδατάνθρακες, όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών αλλά και στοιχεία που δεν αναγνωρίζονται πλήρως στις εργαστηριακές έρευνες.

Βιταμίνες: μεγάλη ποσότητα Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β8, Β9 και σε μικρότερες ποσότητες Β12, Α, C, D, Ε, Κ.

Αμινοξέα: Ασπαρτικό οξύ, Γλουταμινικό οξύ, Λευσίνη, Λυζίνη, Βαλίνη, Αργινίνη, Σερίνη, Προλίνη, Ισολευσίνη, Φενυλαλανίνη, Θρενίνη, Λυροζίνη, Αλανίνη, Γλυσίνη, Ιστιδίνη, Μεθιονίνη, Αυκιστίνη. Περιέχει επίσης 47 ειδών λιπαρά οξέα και κάποια που δεν αναγνωρίζονται στο εργαστήριο.

Μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, Κάλλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Ψευδάργυρο, Χαλκό, Κοβάλτιο, Μόλυβδο, Νάτριο, Μαγγάνιο.

Υδατάνθρακες: Φρουκτόζη, Γλυκόζη, Μαλτόζη, Σουκρόζη, Μιλιβιόζη, Τριχαλόζη, Ριβόζη, Μανόζη, Ερθυριτόλη, Αδονιτόλη, Μαννιτόλη.

Θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού.

Αγγειοκαρδιακό και κυκλοφορικό σύστημα, υπόταση, αρτηριοσκλήρυνση: Ο βασιλικός πολτός,  σε πειράματα, επηρέασε θετικά τα επίπεδα της χοληστερόλης και των ολικών λιπιδίων στον  ορό του αίματος, καθώς και την ινωδολυτική δραστικότητα του ορού σε ασθενείς που έπασχαν από προχωρημένη αρτηριοσκλήρυνση. Σε δημοσιεύσεις του δρ.N.Troitskill του Ρώσσικου Ιατρικού Ινστιτούτου Παυλώφ, αναφέρεται ότι: ο βασιλικός πολτός εκτός από την προληπτική δράση του, σε 41 ασθενείς από 44 που είχαν αρτηριοσκλήρυνση με συχνούς στενοκαρδιακούς παροξυσμούς, οι παροξυσμοί της στηθάγχης έπεσαν τη 10η ημέρα της θεραπείας με βασιλικό πολτό. Ο Ρώσσος δρ. Ν.Ιοirigne στο άρθρο του “Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες του Βασιλικού Πολτού” αναφέρει ότι: οι γενόμενες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η ασετυγχολίνη που υπάρχει μέσα στο βασιλικό πολτό προκαλεί μεγάλη διαστολή των μικρών αρτηριών και το κατέβασμα της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση ασθενειών της καρδιάς, του νευρικού συστήματος, του ήπατος, του ζαχαρώδη διαβήτη, και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν πως:  μερικά πεπτίδια που δημιουργούνται  στο στομάχι από την πέψη μιας πρωτεΐνης του βασιλικού πολτού, έχει αποδειχθεί σε μελέτες, ότι αναστέλλουν τη δραστικότητας του ACE  και συνεπώς μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Πεπτικό σύστημα, ανορεξία, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, ευαισθησία του ήπατος: Σε ανακοινώσεις των γιατρών R. Martivelli,  C. Datastriti και Izar, στο Εθνικό Ιταλικό Συνέδριο αναφέρθηκε ότι: σε πείραμα που έγινε σε 14 υγειή άτομα, παρατηρήθηκε αυξημένος μεταβολισμός, ενώ σε πειράματα που έγιναν σε ασθενείς έλκους του δωδεκαδακτύλου-αφού είχαν υποβληθεί σε άλλες θεραπείες-μετά από 20 ήμερη θεραπεία με βασιλικό πολτό, θεραπεύτηκαν εντελώς.
Ευεξία, νεότητα, σεξουαλικότητα: Ο Γάλλος γιατρός Belvefer αναφέρει: ο βασιλικός πολτός ανανεώνει τον οργανισμό, τον ενισχύει κατά των ασθενειών και επιβραδύνει τα γηρατειά τα οποία καθιστά ανώδυνα.  Διαπιστώθηκε σε πειράματα με καλλιεργημένα ηπατικά κύτταρα, ότι προάγει την πρωτεΐνη RJP-1 με την οποία φάνηκε σε μελέτες, πως μειώνει την κόπωση μετά από σωματική άσκηση.
Δερματολογικά προβλήματα, ξηροδερμία: Το λιπαρό οξύ 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ, το οποίο βρίσκεται αποκλειστικά στο βασιλικό πολτό, μπορεί να τονώσει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο έχει θετικές επιπτώσεις στο συνδετικό ιστό.
Καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα: Το λιπαρό οξύ 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ, δείχνει επίσης αντικαρκινικά αποτελέσματα, ενώ άλλες πρωτεΐνες βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι η πρωτεΐνη  MRJP3 έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί έτσι η ποιότητα της ζωής σε ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσες νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα να βελτιωθεί.
Αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή δράση: είναι γνωστή η χρήση του μελιού γενικότερα, σε παραδοσιακές συνταγές για την αντιμετώπιση πληγών και εγκαυμάτων. Ο βασιλικός πολτός  έχει τις ίδιες δραστικές δυνατότητες. Εργαστηριακές δοκιμές, έδειξαν την  αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δραστικότητα  του βασ. πολτού έναντι Gram-θετικών και Gram-αρνητικών βακτηριδίων.
Ακόμα έχουν σημειωθεί οι θετικές επιδράσεις του βασιλικού πολτού στο στρες σε υγειή άτομα, στη θεραπεία ψώρας και εκζεμάτων, στη νόσο Πάρκινσον, στην αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην αντιμετώπιση της γρίππης αλλά και στην πνευματική εξέλιξη των μογγολικών παιδιών.

Ο παιδίατρος δρ. Πάντζος και ο καθηγητής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Αθηνών δρ Δημ. Ράμμος εξάρουν τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού σημειώνοντας ότι ο φρέσκος βασ. πολτός μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενειών απ’ το απλό κρυολόγημα μέχρι τον καρκίνο.

Τρόπος χρήσης.

Πρέπει να δίνεται προσοχή στις δόσεις μια και η λάθος πρόσληψη μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητα προβλήματα. Υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει αλλεργικά συμπτώματα, παρ’ ότι λέγεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση αλλεργιών.

Σε άτομα ηλικίας πάνω των 21 ετών, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με 1/2 gr βασ. πολτού ( στις συσκευασίες υπάρχει συνήθως δοσομετρητής) και να φθάσει σταδιακά σε ειδικές περιπτώσεις το 1 gr την ημέρα. Η καλύτερη ώρα θεωρείται 15′ πριν το πρωινό και καλό είναι ο βασ. πολτός να μένει, μέχρι να απορροφηθεί από το κυκλοφορικό, κάτω απ’ τη γλώσσα, ώστε να μην καταστραφεί με την κατάποση από τα οξέα του στομάχου.

Για συντήρηση και πρόληψη οι καλύτερες εποχές είναι το Φθινόπωρο και η Άνοιξη για 20 ημέρες περίπου.

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών δεν θεωρείται σκόπιμη η πρόσληψη τονωτικών ουσιών όπως ο βασ. πολτός. Όσο για τα παιδιά, η όποια χρήση βασ. πολτού πρέπει να γίνεται μόνο σε συνεργασία με το γιατρό.

Επειδή η γεύση του είναι ξινή και ελαφρά πικρή , μπορεί να αναμιχθεί με μέλι και να διατηρηθεί για 6 μήνες.

Συντήρηση και αποθήκευση.

Ο βασιλικός πολτός λόγω της σύνθεσής του είναι ευαίσθητος στο φως, τον αέρα και τη θερμότητα. Από πειράματα του Γάλλου Goillot (Μ.Ε. 201, 5/94), προκύπτει πως μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 20 ώρες σε θερμοκρασία 20-30 βαθμούς C, στη συντήρηση του ψυγείου στους 4-7 βαθμούς για 6-12 μήνες και στην κατάψυξη(με μικρή επιβάρυνση στα συστατικά του) μέχρι 2 χρόνια.

Όσοι γνωρίζουν και ασχολούνται επαγγελματικά με τον βασιλικό πολτό, αυτό που με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρουν, είναι πως ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποδώσει ευεργετικά είναι να είναι φρέσκος και σωστά συντηρημένος.

Πληροφορίες πήρα από τον μελισσοκόμο, απόφοιτο του Α.Γ.Σ. Θεσ/νίκης, συνεργάτη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Μοντάνα Αμερικής και παραγωγό Νικόλαο Ορφανουδάκη και το Γερμανικό PHYTODOC.

Α.Χ.


Πηγή:http://greenchef.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου