16 Ιαν 2013

Νέο αρνητικό ρεκόρ στις πωλήσεις τρακτέρ το 2012.


Σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 -χρονιά που, σημειωτέον, ήταν η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών- κινήθηκε η ελληνική αγορά τρακτέρ το 2012. Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία που μεταφέρουν στο Αgronews παράγοντες του κλάδου, μόλις 530 ήταν τα τρακτέρ που πωλήθηκαν την περασμένη χρονιά, σχεδόν τα μισά δηλαδή από τις 920 μονάδες που είχαν πωληθεί ένα χρόνο πριν.


Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης έχει οδηγήσει τις πωλήσεις νέων τρακτέρ σε καθίζηση.
Ως κυριότερες αιτίες αναφέρεται από τους εισαγωγείς αγροτικών μηχανημάτων η οικονομική κρίση και, βεβαίως, η συνεχιζόμενη αδράνεια στο μέτωπο των επενδυτικών προγραμμάτων.

Ειδικά η καθυστέρηση στην υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης έχει οδηγήσει τις πωλήσεις νέων τρακτέρ σε καθίζηση. Ακόμα και αν κάποιος θεωρεί ότι υπήρχε πληθώρα νέων μηχανημάτων στα ελληνικά χωράφια, ένας τέτοιος ρυθμός ανανέωσης του γεωργικού στόλου αυτόματα καταδικάζει τις εγχώριες αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε χαμηλότερη παραγωγικότητα σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Η πίεση, πάντως, στην ελληνική αγορά μηχανημάτων αναμένεται να συνεχιστεί όσο δεν ξεμπλοκάρουν οι εγκρίσεις των Σχεδίων Βελτίωσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μόνο θετικό νέο που φέρνει το 2013, αφού όλοι οι παράγοντες της αγοράς περιμένουν - ή μάλλον εύχονται - ότι σύντομα θα αρχίσει η εκταμίευση των προκαταβολών για την αγορά νέων τρακτέρ από τους αγρότες που θα ενταχθούν στη συγκεκριμένη δράση.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου