7 Ιαν 2013

Τα στρέμματα της ελαιοκράμβης κερδίζει ο ηλίανθος με τα νέα συμβόλαια να είναι κοντά στα 40 λεπτά/κιλό.


Μπορεί η σπορά του ηλίανθου να ξεκινάει το Μάρτιο, όμως – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις μεταξύ παραγωγών και βιομηχανιών για τα συμβόλαια του 2013. Πηγές του ΑγροΤύπου και από τις δύο πλευρές, τονίζουν ότι οι τάσεις είναι αυξητικές, με τους μεν βιομηχάνους να αναφέρουν ότι
οι νέες κατώτατες τιμές θα κυμαίνονται στα 37 λεπτά/κιλό (35 λεπτά/κιλό το 2012) ενώ οι παραγωγοί στα 40 λεπτά. Όπως και να έχει η κατάσταση, σε αυτό που επίσης συμφωνούν όλοι, είναι ότι τη νέα καλλιεργητική χρονιά η καλλιέργεια ηλίανθου θα αυξηθεί στρεμματικά στην χώρα μας και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 1.000.000 στρέμματα. Την πορεία του ηλίανθου δεν ακολουθεί ωστόσο η ελαιοκράμβη αφού φέτος τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν είναι λιγότερα και από πέρσι (δεν θα ξεπεράσουν τα 60.000 ενώ πέρσι είχαν καλλιεργηθεί 100.000).

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια του ηλίανθου κερδίζει σταθερά εκτάσεις, εξαιτίας των υψηλών τιμών παραγωγού και των μειωμένων εισροών. Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται μια τάση αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων του ηλίανθου, λόγω της σημαντικής αύξηση των τιμών την τελευταία διετία. Αντίθετα, τα εντομολογικά προβλήματα στην καλλιέργεια της ελαιοκράμβης τα τελευταία δύο χρόνια έχουν απογοητεύσει τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να μειώνονται.

Κύκλοι αγοράς
Οι τάσεις είναι σαφώς αυξητικές αναφέρουν στον ΑγροΤύπο άνθρωποι της αγοράς και προσθέτουν: «μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί οι τιμές των συμβολαίων ώστε να ξέρουν και οι παραγωγοί τι θα καλλιεργήσουν. Φέτος προβλέπεται να έχουμε αύξηση και στην καλλιέργεια. Επειδή το πετρέλαιο είναι ακριβό οι αγρότες θα οδηγηθούν σε καλλιέργειες με φθηνό κοστολόγιο όπως ο ηλίανθος. Πέρσι φυτεύτηκαν περίπου 800.000 στρέμματα και φέτος πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και τα 1.000.000 στρέμματα».

Παραγωγοί
Από την πλευρά των παραγωγών ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ηλίανθου Δράμας, κ. Χρήστος Γκόντιας, αναφέρει: «τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι τιμές για τα συμβόλαια στον ηλίανθο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι στα 40 λεπτά/κιλό. Πέρσι υπογράψαμε συμβόλαια στα 35 λεπτά/κιλό και τελικά φθάσαμε να πουλάμε στα 40 λεπτά/κιλό. Γενικώς οι τάσεις είναι αυξητικές.

Μείωση της ελαιοκράμβης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν δεν θα ξεπεράσουν τα 60.000 ενώ πέρσι είχαν καλλιεργηθεί 100.000. Μετά και τα δύο συνεχόμενα έτη προβλημάτων λόγω καιρού και εντομολογικών προσβολών οι παραγωγοί μειώνουν τα στρέμματά τους τονίζοντας ωστόσο ότι τα πρώτα συμβόλαια που υπογράφηκαν στις Σέρρες είναι καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί: «η κατώτατη τιμή στα συμβόλαια που υπογράψαμε με το εργοστάσιο ξεκινάει από τα 42 λεπτά/κιλό ενώ πέρσι ξεκινούσε από τα 40 λεπτά/κιλό».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου