7 Ιαν 2013

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της εμπορικής χρονιάς στα κόκκινα μήλα.


Θετικές είναι οι προοπτικές στο εμπόριο (οι εξαγωγές συνεχίζονται μέχρι τον Ιούνιο) κόκκινου μήλου παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρας μας. Άσο στο μανίκι των ομάδων παραγωγών φαίνεται ότι αποτελεί η αγορά της Μέσης Ανατολής όπου φέτος εξάγονται συμαντικές ποσότητες προϊόντος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, και ο κ. Διονύσης Βαλασσάς,
διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς: Γενικά για την φετινή εμπορική χρονιά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο κ. Βαλασσάς: «αν και η πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο δημιουργεί προβλήματα στο εμπόριο, η Μέση Ανατολή είναι μια καλή αγορά για το μήλο και έχουν εξαχθεί προς αυτή σημαντικές ποσότητες ελληνικού κυρίως κόκκινου μήλου».
Και προσθέτει: «Οι τιμές που εξάγουμε είναι καλές. Ικανοποιητικά – παρά την χαμηλή καταναλωτική δύναμη του Έλληνα – κινείται και η ελληνική αγορά μήλου.
Οι τιμές χονδρικής των κόκκινων μήλων μεγέθους μεγαλύτερου από 75 χιλιοστά πωλούνται στα 1,30 ευρώ το κιλό το μονόσειρο τελάρο και στα 1,25 ευρώ το κιλό χύμα. Το μικρότερο μέγεθος από 70-75 χιλιοστά πωλείται στα 0,85 ευρώ το κιλό και το μέγεθος των 65-70 χιλιοστών στα 0,80 ευρώ το κιλό. Γενικά για την φετινή εμπορική χρονιά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία».

Πράσινα μήλα
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτό το διάστημα οι εξαγωγές των πράσινων μήλων των ποικιλιών Fuji και Granny Smith, η συγκομιδή των οποίων ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγρπΤύπου η χρονιά όσον αφορά την παραγωγή κινήθηκε στα επίπεδα του 2011 με εξαίρεση την Αγιά της Λάρισας όπου σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές ενώ οι τιμές παραγωγού διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Στην Καστοριά οι τιμές κυμάνθηκαν από 35 μέχρι 40 λεπτά/κιλό, στην Κοζάνη από 50 μέχρι 55 λεπτά/κιλό και την Αγιά της Λάρισας από 35 μέχρι 37 λεπτά το κιλό. Να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής των πράσινων μήλων που καλλιεργούνται στην χώρα μας προορίζονται για εξαγωγές σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς.


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου