16 Ιαν 2013

Τα οφέλη των χειμωνιάτικων φρούτων.


Τα οφέλη των χειμωνιάτικων φρούτων...


Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικά είναι τα φρούτα, ειδικά, για κάποιον που προσέχει τη διατροφή του. Αν ξέραμε, όμως, ποια είναι τα οφέλη τους για τον οργανισμό μας σίγουρα θα τα προτιμούσαμε περισσότερο κι εμείς οι κοινοί θνητοί.


Για να είναι, λοιπόν, υγιεινότερος ο τρόπος διατροφής μας, οι διατροφολόγοι συνιστούν να διαλέγουμε φρούτα εποχής. Ποια είναι, όμως, τα φρούτα της εποχής που διανύουμε και
τι μας προσφέρει το καθένα απ’αυτά;


Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο ενώ αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, χαλκού, βιταμίνης Α, βιταμίνης Β3, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος. Βοηθάει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα της βιταμίνης C, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα μας.


Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φυλλικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ. Πρέπει να καταναλώνεται με τη φλούδα, αφού έχει πλυθεί καλά. Το μήλο τονώνει τον οργανισμό και έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, ένα μήλο περιέχει μεταλλικά στοιχεία, τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Επίσης, βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.


Το πορτοκάλι είναι τονωτικό κι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη A, βιταμίνες του συμπλέγματος Β( Β1, Β2, Β3, Β6),βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ημερησίως μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για τις διάφορες μορφές καρκίνου  και κατά 20% για εγκεφαλικό επεισόδιο.Οι ευεργετικές επιδράσεις του πορτοκαλιού ακόμη επεκτείνονται και στην πρόληψη του διαβήτη, του καταρράκτη, της αρθρίτιδας αλά και της παχυσαρκίας.


Τέλος, το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.Πρόκειται για ένα φρούτο άμεσα συνδεδεμένο με την Πρωτοχρονιά, το οποίο συμβολίζει την καλοτυχία, σημαντική όμως, είναι και η προσφορά του στην υγεία. Από έρευνες φέρεται να προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και των λιπιδίων, καθώς επίσης ρυθμίζει το σάκχαρο στους διαβητικούς, βοηθάει στην επανααφορά της ορμονικής ισορροπίας σε γυναίκες με εμμηνόπαυση και μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος.


 Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι ‘’ένα μήλο, και όχι μόνο, την ημέρα  το γιατρό τον κάνει πέρα’’!!!


Πηγή:http://www.food-net.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου