14 Φεβ 2013

Επένδυση 150 εκατ. ευρώ από τη Philip Morris International για την απορρόφηση του 50% των ελληνικών καπνών.


Στα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επένδυση που σκοπεύει να κάνει η Philip Morris International στην Ελλάδα, «αγοράζοντας» επί της ουσίας το 50% των ελληνικών καπνών εντός της προσεχούς τριετίας. Πριν από τα τέλη του μήνα αναμένεται και η επίσκεψη των ανώτερων στελεχών της πολυεθνικής στην Ελλάδα για την επισφράγιση της συμφωνίας. Δημοσιογραφικές
πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της πολυεθνικής θα έρθουν ο διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού Andre Kαλαντζόπουλος, ενώ δεν αποκλείεται και η παρουσία του Louis Kamilleri που είναι πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και γενικός εκτελεστικός διευθυντής. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή η διοίκηση της εταιρείας δεν είναι έτοιμη για δηλώσεις επί του θέματος, καθώς ολοκληρώνονται τεχνικές λεπτομέρειες.

Πρόκειται για συμφωνία που βασίζεται σε κάποιου είδους μοντέλο συμβολαιακής γεωργίας με την εμπλοκή - εκτός των Ελλήνων καπνοπαραγωγών - και των μεταποιητών καπνού, όπως για παράδειγμα της Συνεταιριστικής Ενωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ), της μεγαλύτερης εταιρείας του χώρου.
Σήμερα η παραγωγή καπνού στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στα επίπεδα των 20.000 τόνων ετησίως. Παρά το πλήγμα που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες ο κλάδος, σήμερα με την παραγωγή καπνών ασχολούνται ακόμη 16.000 παραγωγοί, που καλλιεργούν 160.200 στρέμματα. Από αυτά τα 140.400 στρέμματα αφορούν αρωματικά καπνά ανατολικού τύπου (της ποικιλίας μπασμάς), σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για το χαρμάνι των τσιγάρων της Philip Morris.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Philip Morris διαπραγματευόταν πρόσφατα μεγάλες ποσότητες καπνών με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χωρίς ωστόσο επιτυχία, καθώς διαπίστωσε ότι η ποιότητα των μεταποιημένων φύλλων καπνού ήταν πολύ κατώτερη των ελληνικών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη η πολυεθνική, μέσω της Παπαστράτος, που είναι θυγατρική της, διατηρεί συνεργασία με τις κορυφαίες στο είδος τους ελληνικές εταιρείες καπνών και συγκεκριμένα τον όμιλο Μιχαηλίδη, την εταιρεία Μισσιριάν καθώς και την ΣΕΚΕ, από τις οποίες προμηθεύεται καπνά ανατολικού τύπου. Πρόσφατα ο όμιλος πραγματοποίησε τα εγκαίνια μονάδας παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για «στριφτά» τσιγάρα στον Ασπρόπυργο. Η επένδυση ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε παρουσία στη συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά με εισαγόμενο καπνό.
Λόγω της κρίσης πολλοί καπνιστές έχουν στραφεί σε πιο προσιτές οικονομικές επιλογές όπως είναι τα στριφτά τσιγάρα και η εταιρεία, που εμπορεύεται κυρίως ακριβά σήματα, επιδιώκει να κερδίσει μερίδιο στην υπό διαμόρφωση νέα αυτή αγορά. Έρευνες δείχνουν ότι πάνω από 50% των νέων στην Ελλάδα μεταξύ 18-24 ετών καπνίζουν στριφτό τσιγάρο.

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου