22 Φεβ 2013

Tο κόστος παραγωγής "συνθλίβει" το κέρδος στο σκόρδο.


Παραγωγούς σκόρδου στην περιοχή της Βαλένθια στην Ισπανία, επισκέφθηκαν 10 μέλη του Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Βύσσας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν, να ενημερωθούν οι αγρότες της Βύσσας για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί συνάδελφοί τους στην παραγωγή και επεξεργασία του σκόρδου αλλά και τους τρόπους που το προωθούν εμπορικά. Αυτό που διαπιστώθηκε, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιάννης Μαργαριτίδης, είναι πως σε ολόκληρη τη διαδικασία, από την παραγωγή του συγκεκριμένου αγροτικού
προϊόντος έως την επεξεργασία του, γίνεται εκτενής χρήση τεχνολογικών μέσων.
Επίσης εκτιμήθηκε ότι το κόστος παραγωγής, συγκριτικά με το αντίστοιχο στη Βύσσα, είναι κατά πολύ μειωμένο, καθώς οι τιμές για άρδευση και γεωργικά φάρμακα είναι πολύ χαμηλές στην Ισπανία. Ο κ. Μαργαριτίδης, σημείωσε πως και οι αγρότες στην Ισπανία αντιμετωπίζουν περίπου τα ίδια προβλήματα με τους Έλληνες συναδέλφους τους, όπως οι λεγόμενες «Ισπανοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων και οι αθρόες εισαγωγές από την Κίνα και χώρες της Αφρικής.

«Ήταν μία πολύ καλή εμπειρία για εμάς. Αυτό που κρατάμε είναι η συμβουλή των Ισπανών για δημιουργία συνεταιρισμών από μικρούς και μεσαίους αγρότες, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την παραγωγή και την πώληση όσων παράγουμε σε ικανοποιητικές τιμές», τόνισε ο κ. Μαργαριτίδης.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου