26 Φεβ 2013

Έρευνα: Ποιες υγιεινές τροφές μάς ανοίγουν την όρεξη.


Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η φρουκτόζη που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα ωφέλιμα για την υγεία, όπως το γιαούρτι με φρούτα, όχι μόνο δεν προκαλεί αίσθημα κορεσμού, αλλά αντίθετα αυξάνει την επιθυμία για φαγητό.


Προσέχετε τη γραμμή σας, ακολουθείτε ένα αυστηρό διαιτολόγιο, ωστόσο κάποιες φορές νιώθετε το στομάχι σας να γουργουρίζει ενοχλητικά, ακόμη και αν έχετε φάει μια
ικανοποιητική ποσότητα φαγητού; Ίσως για το παραπάνω να ευθύνεται η φρουκτόζη. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ.
Παρότι λοιπόν το συγκεκριμένο σάκχαρο φαίνεται να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για μια ισορροπημένη διατροφή, αφού είναι αρκετά γλυκό (συνεπώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποσότητα), προσιτό στην τιμή και φυσικό, φαίνεται πως τελικά κρύβει ορισμένους κινδύνους για τη σιλουέτα μας.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA), έπειτα από την κατανάλωση φρουκτόζης ο εγκέφαλος δεν δίνει σήμα ότι έχει επέλθει κορεσμός, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός άλλου σακχάρου, της γνωστής γλυκόζης.
Για να διαπιστώσουν το παραπάνω, οι ερευνητές υπέβαλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία μια ομάδα νεαρών υγιών εθελοντών με φυσιολογικό βάρος, πριν και μετά την κατανάλωση ροφημάτων που περιείχαν φρουκτόζη ή γλυκόζη. Το πείραμά τους διεξήχθη σε δύο φάσεις με απόσταση αρκετών εβδομάδων μεταξύ τους.
Τα αποτελέσματα της απεικονιστικής εξέτασης ήταν ενδεικτικά: Η κατανάλωση φρουκτόζης οδήγησε στη μείωση της δραστηριότητας στον υποθάλαμο, δηλαδή σε εκείνη την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη ρύθμιση της όρεξης και την ανταμοιβή. Κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρήθηκε ωστόσο με τη γλυκόζη. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη περίπτωση δεν δόθηκε σήμα από τον εγκέφαλο ότι τα άτομα είχαν χορτάσει, με αποτέλεσμα αυτά να εξακολουθούν να έχουν την επιθυμία για φαγητό, ενώ στη δεύτερη συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
Το σάκχαρο αυτό δεν περιέχεται μόνο σε φρούτα και χυμούς αλλά και σε πολλά έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμη και σε κατεψυγμένα (αφού μειώνει την κρυσταλλοποίησή τους). Οι ειδικοί βάζουν κυρίως στο στόχαστρο το σιρόπι καλαμποκιού (εξαιρετικά διαδεδομένο στην Αμερική), το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.
Σε ποια υγιεινά τρόφιμα κρύβεται το σάκχαρο που ανοίγει την όρεξη; Σε πολλά είδη γιαουρτιού με φρούτα, σε μπάρες δημητριακών, στο ψωμί ολικής αλέσεως, σε ορισμένους ανάμεικτους φρουτοχυμούς, αλλά και σε αρκετά κονσερβοποιημένα προϊόντα, ακόμη και αν αυτά είναι αλμυρά (π.χ. έτοιμες σάλτσες ντομάτας).
Οι επιστήμονες, λοιπόν, συμβουλεύουν να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες στη συσκευασία των προϊόντων, ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης. Φυσικά, δεν μας προτρέπουν να την καταργήσουμε από την καθημερινότητά μας, αλλά τουλάχιστον να την περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό, αφού εμμέσως (με την αύξηση της όρεξης) μας κρατά μακριά από τις ιδανικές αναλογίες.

Πηγή:elle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου