27 Φεβ 2013

Oι Αφοί Κωνσταντινίδη βάζουν ξανά στο παιχνίδι το ελληνικό πούρο.


Έναν διαφορετικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην επανατοποθέτηση της καπνοκαλλιέργειας στην ύπαιθρο σε συνθήκες αγοράς και ταυτόχρονα να δώσει την ευκαιρία στους καλλιεργητές να δώσουν υπεραξία στην παραγωγή τους δείχνει το εγχείρημα των αδελφών Κωνσταντινίδη από την Κρύα Βρύση Πέλλας.



Πρόκειται για το δίδυμο που βρίσκεται πίσω από τα Vamma del Sol, τα πρώτα premium πούρα ελληνικής παραγωγής που έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά το Μάιο του 2012 και «αγκαλιάστηκαν» αμέσως από ειδικούς και καταναλωτές. Το «Απόσταγμα του Ήλιου», όπως είναι η ελληνική απόδοση του brand, αποτελεί ταυτόχρονα και το απόσταγμα μιας κοπιαστικής προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια και είχε πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς. Μεταξύ αυτών και η τροποποίηση του Άρθρου 100 του ν. 3943/2011 που έδωσε τη δυνατότητα σε όσους καπνοπαραγωγούς επιθυμούν να δημιουργήσουν μικρές μονάδες παραγωγής των δικών τους προϊόντων καπνού.

«Πρωτοστατήσαμε στην αλλαγή του άρθρου γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον καλλιεργητή να μεταποιεί το προϊόν του και να εισπράττει ο ίδιος την υπεραξία», λέει στην Agrenda ο κ. Άρης Κωνσταντινίδης. «Μέχρι τότε το θεσμικό πλαίσιο ήταν ανύπαρκτο. Ακόμα και ο συνεταιρισμός της Ελασσόνας είχε πάρει άδεια κατ’ εξαίρεση».

Mε με τον αδελφό του, Κώστα προέρχονται από οικογένεια παραδοσιακών καπνοπαραγωγών που πέρασε από την καλλιέργεια ανατολικού τύπου καπνών στα Μπέρλεϊ για να βρεθούν τελικά το 2006 –χρονιά που «κόπηκαν» οι επιδοτήσεις στο προϊόν- μπροστά στο δίλημμα να εγκαταλείψον την καλλιέργεια ή να τη συνεχίσουν με τελείως διαφορετικούς, όμως, όρους. «Οι εγκαταστάσεις και το εργαστήρι υπήρχαν ήδη και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ζήτηση χώρος στην αγορά  για premium, πούρα βιολογικής μεταποίησης. Δηλαδή πούρα που παράγονται αποκλειστικά στο χέρι και τα γεμίσματά τους γίνονται με ολόκληρα φύλλα. Οι μεγάλες βιομηχανίες δεν μπαίνουν εύκολα σε αυτή την κατηγορία λόγω του κόστους της πρώτης ύλης και των εργατικών. Όμως εμείς ως παραγωγοί μπορούμε να έχουμε ένα πλεονέκτημα», προσθέτει.

Για την παραγωγή της συγκεκριμένης κατηγορίας πούρων απαιτούνται μεγαλόφυλλα αναταλικού τύπου καπνά τα οποία καλλιεργούνται σήμερα σε έκταση 10 στρεμμάτων. Τα δύο αδέρφια πειραματίστηκαν αρχικά με αρκετούς σπόρους ενώ πραγματοποιίησαν και αρκετά ενημερωτικά ταξίδια στην Κίνα για τα απαραίτητα «δάνεια» τεχνογνωσίας.


(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Agrenda)

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου